Ingen avklaring for kirkeasylanter
En blå regjering vil avvikle kirkeasyl-ordningen. Men det er ingen som kan svare på om politiet skal få hente ut kirkeasylanter.
- Regjeringen må mene hva den vil om kirkeasyl, for asylordningen rokkes ikke av et regjeringsskifte.
Det sier tidligere pastor Arnfinn Aandal Baptistkirken i Trondheim til Dagen. Han er en av støttespillerne til Marie Sadeghi, som har sittet lengst i kirkeasyl her i landet.
- Jeg har større tillit til politiet enn til regjeringen når det gjelder denne saken. Myndighetene har ikke gitt Maria en eneste begrunnelse for at hun må ut av landet. Dette er lavmål, understreker Aandal.
Også politikere og kirkefolk reagerer på Solberg-regjeringens om å avvikle ordningen med kirkeasyl.
KrF-leder Knut Arild Hareide kommenterer at det er den delen av grunnlagsdokumentet han reagerer sterkest på, og at han er provosert av formuleringen.
Håpløs formulering
Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin mener at formuleringen i regjeringsplattformen er håpløs og en fullstendig misforståelse av hva kirkeasylet er.
Biskopen påpeker at det ikke er kirken som tar initiativ til kirkeasyl, og viser til hendelsen i Johanneskirken i Bergen i 2011, da 15 asylsøkere søkte ly i kirken.
- Det er politiet som oppretter kirkeasylet når de lar være å gå inn av respekt for kirkerommet. Jeg synes det er en klok avgjørelse av politiet å ikke gå inn.
Alternativet er verre
- At mennesker skal bæres ut med tvang er ikke i samsvar med kirkerommets karakter, sier Nordhaug.
Han mener at det vil være problematisk dersom kirkeasylet brytes.
- Jeg minner om våpenhuset som står som symbol fra tidligere tider, der folk satte fra seg våpen. Tanken var at her skal man ikke bruke makt. Her er det Guds ords makt som rår, ikke sverdets.
- Det passer seg derfor ikke med fysisk makt i kirkerommet.
Nordhaug ser formuleringen fra Sundvollen som en henstilling til justismyndighetene, og ikke til kirken.
- Jeg mener at ordningen vi har hatt med kirkeasyl er vanskelig, men alternativet er verre.
Del av asylpolitikken
Svein Harberg representerer Høyre. Han mener at formuleringen om kirkeasyl henger nøye sammen med det som skal gjøres i forhold til raskere behandlingstid, klarere og tydeligere regler for asylsøkere.
- Slik slipper en å komme i den situasjonen. Kirkeasyl er ikke bra for noen. Derfor er det viktig å komme bort fra den praksisen.
- Det har vært et unntak at man kunne ty til dette, men slik skal det ikke fortsette, sier Harberg.
- Vil regjeringen åpne for at politiet kan gå inn og hente ut dem som allerede sitter i kirkeasyl?
- Regjeringsplattformen er et dokument om hva regjeringen skal arbeide med framover. Det gjelder all problematikken knyttet til asyl og søknader.
- Det er ikke noe vedtak ennå, men når vedtakene kommer, vil det tas hensyn til den situasjonen som er, svarer Høyre-talsmannen.
Ulovlig kirkeasyl
Stortingsrepresentant Bente Thorsen fra det kommende regjeringspartiet Frp mener at «det vel er slik at kirken selv har sagt at den ikke vil at kirkerommet skal brukes til asyl».
- Man skal ikke bruke kirkerommet til ulovlig kirkeasyl.
- Skal politiet kunne gå inn i kirkene og hente ut asylanter?
- Det kan jeg ikke svare deg på for erklæringen går ikke inn på slike detaljer. Vi har i hvert fall tidligere ikke gått inn for at hverken politi eller forsvaret skal gå inn i kirkene, svarer Thorsen.
Hva vil skje?
Aandal vet ikke hva som vil skje om politiet kommer for å hente Maria Sadeghi og sende henne ut av landet.
- Jeg har ingen mulighet til å forhindre det. Men da vil jeg bruke resten av livet mitt til å jobbe for Maria, for jeg vil ikke gi opp den saken, sier Arnfinn Aandal. DAGEN