– Ingen avstand mellom USA og Israel

Netanyahu og Trumps første samtale omtales som «veldig varm». Israelske ministre legger frem nye planer for utvikling av regionen.

Publisert Sist oppdatert

To dager etter at Donald Trump ble innsatt som USAs president hadde han sin første telefonsamtale med Israels statsminister, Benjamin Netanyahu.

Ifølge Netanyahus kontor var samtalen «veldig varm».

– Statsministeren uttrykte et ønske om å arbeide tett med president Trump for å skape en felles forståelse for å fremme fred og sikkerhet i regionen, uten noen avstand mellom USA og Israel, heter det i uttalelsen.

Det hvite hus melder at Trump og Netanyahu var enige om «nært samarbeid om en rekke regionale saker, inkludert hvordan en skal møte trusselen fra Iran».

Ifølge The Times of Israel understreket Trump viktigheten av å samarbeide med Israel om forsvar, etteretning og sikkerhet.

– Dette samarbeidet reflekterer det dype og varige vennskapet som er mellom våre to land, sa Trump.

Han inviterte også Netanyahu til å besøke Washington tidlig i februar.

Ambassade-flytting

I Det hvite hus sin oppsummering av telefonsamtalen mellom Trump og Netanyahu nevnes imidlertid ikke en fremtidig flytting av USAs ambassade til Jerusalem med et eneste ord.

I forkant av samtalen opplyste en talsmann for presidenten at den amerikanske administrasjonen såvidt har begynt å diskutere dette.

Selv om dette var langt fra en endelig bekreftelse, lovpriser israelske politikere de nye tonene fra Washington. Flere tidligere presidenter har i valgkampen lovet å flytte ambassaden, men gått tilbake på løftet i frykt for å «helle bensin på bålet» i den betente konflikten mellom israelere og palestina-arabere.

Støtter flytting

Professor Efraim Inbar understreker overfor Dagen at et nær sagt samlet Israel støtter en flytting av ambassaden.

– En flytting vil bli tatt godt imot av folk langs hele det politiske spekteret. Det er enighet i Israel om at Jerusalem er landets evige hovedstad, også blant det store flertallet på venstresiden. Det burde være en selvfølge at verdens land legger sine ambassader hit, sier Inbar, som leder den israelske tenketanken BeSa Center.

Han mener den jevne israeler oppfatter verdenssamfunnets oppførsel i denne saken som ren antisemittisme.

– De fleste land anerkjenner jødenes rett til den vestlige delen av Jerusalem, og der bør selvsagt ambassadene ligge, sier Inbar til Dagen.

Nye planer

Det nye klimaet mellom USA og Israel har fått mange israelske politikere til å tenke nytt omkring hvordan en i fremtiden kan utvikle både Israel og de palestinske områdene.

En rekke parlamentarikere og regjeringsmedlemmer har de siste ukene presentert omfattende forslag. Sist ut er transportminister Israel Katz som søndag presenterte sitt «Israel-initiativ» som han håper kan koordineres med Trump-administrasjonen.

Katz ønsker, i følge The Jerusalem Post, å bygge en kunstig øy i Middelhavet utenfor Gaza. Øyen skal ha en egen havn, avsaltingsanlegg for drikkevann og kraftstasjon som skal betjene Gazastripen. Det vil bli bygget en bro mellom øyen og fastlandet.

Øyplanene presenterte Katz allerede i fjor sommer, men han har nå lagt til flere andre punkter:

Israels jernbanenett skal knyttes sammen med det jordanske, og arabiske stater øst for Israel kan dermed transportere varer til den israelske havnebyen Haifa. Også palestinerne kan knyttes opp til jernbanenettet, noe som kan gi en økonomisk oppsving næringsliv og myndigheter der.

En etablerer et «Stor-Jerusalem», av tilsvarende type som allerede finnes i London og Paris. Grensene for hovedstaden utvides og en innlemmer bosetninger som ligger like i nærheten, som Ma’aleh Adumim, Givat Ze’ev, Gush Etzion and Beitar Illit. Dette vil på sikt sikre jødisk flertall i Jerusalem.

Ifølge Katz sin plan, bør Israel også klarere med USA at en kan tillate boligbygging over hele Jerusalem.

– Planen styrker Israels posisjon og forbedrer situasjonen i regionen, uten at en utelukker fremtidige forhandlinger og tiltak, sier Katz til The Jerusalem Post.

Likud-ministeren gjør det samtidig klart at han er imot Jødisk Hjem-leder Naftali Bennets forslag om å implementere israelsk lov i Område C på Vestbredden. Dette vil føre til at 150.000 palestinere som bor der må tilbys israelsk statsborgerskap.

Utsatte forslag

Naftali Bennett ønsket å annektere den store bosetningen Maaleh Adumim allerede i regjeringsmøtet søndag. Netanyahu advarte mot å gjøre noe forhastet før man har fått koordinert nærmere med Trump-administrasjonen, og klarte slik å utsette behandling av forslaget.

Til gjengjeld lovet han å bygging av jødiske boliger i hele Jerusalem – uten restriksjoner.

Powered by Labrador CMS