Sør-Koreas president Moon Jae-in i samme bil som Nord-Koreas president Kim Jong-un i forbindelse med en parade i Pyongyang. Foto: Pyongyang Press Corps Pool via AP, File

– Ingen bedring for kristne i Nord-Korea

Kim Jong-un smiler til verden. Men hjemme i Nord-Korea er alt ved det gamle, ifølge ekspert, som denne uken er på norgesbesøk.

Publisert Sist oppdatert

Tim Peters er grunnlegger og leder av organisasjonen Helping Hands Korea. Han legger vekt på at de ikke har mange kilder inne i Nord-Korea, men at de kildene de har er veldig solide til å stole på.

– De føler ikke at initiativet fra Kim Jong-Un er oppriktig ment når det kommer til å reduserte kontrollen over kristne eller forfølgelsen av dem. De mener at regimet i Nord-Korea kun handler i egeninteresse, for å prøve å skape en mer glanset overflate mot omverden, sier Peters til Dagen.

Han er i Norge denne uken blant annet for å vise en nyprodusert film som forteller en del om det arbeidet de utfører blant flyktninger fra Nord-Korea som kommer grensen til Kina.

BISTAND: Tim Peters leder organisasjonen Helping Hands Korea som prøver å hjelpe Nord-koreanere i Kina som er på flukt fra hjemlandet.

Håper det er annerledes

Peters peker på at myndighetene i Nord-Korea er veldig dyktige til å spille den ene ut mot den andre. Han minner om at Kim Jong-Un ikke hadde møtt den kinesiske president på seks og et halvt år før oppmykningen av forholdene til omverden.

– Men nå har han møtt både presidenten i Sør-Korea og president Donald Trump og så har han møtt Kinas president tre ganger.

– Jeg håper virkelig at det er annerledes denne gangen. Kanskje har de kommet til et punkt der de er nødt til å innse realitetene i forhold til Sør-Korea?

– Men Nord-koreanerne ser ingen merkbare forskjeller i sitt eget samfunn. Hverken kristne eller andre som skiller seg ut har fått det noe bedre.

Undre kan skje

Tim Peters gir likevel ikke opp fordi det skjer undre fortsatt.

– Vi husker jo åpningen mellom Øst- og Vest-Tyskland. Da bundeskansler Helmut Kohl ble spurt for gang nummer 100 om når muren ville bli revet svarte han: – Jeg vi si det samme som jeg sier til alle andre: Det vil skje men ganske sikkert ikke i min levetid. Men så skjedde det omtrent samtidig med Kohls uttalelse.

– Man skal aldri si aldri. Det vil kanskje bli en slags sakte isbre-bevegelse, et sakte sig i samarbeidet mellom sør og nord. Jeg kan stå i fare for å gjøre samme feil som Kohl, men bevegelsene mot menneskerettene og bedrede forhold for kristne, vil heller skje tomme for tomme enn kilometer for kilometer.

Menneskeretter

Tim Peters påpeker også et vesentlig faktum: På toppmøtene som har vært hittil mellom Nord- og Sør-Korea har det ikke vært snakket et ord om menneskerettighetene.

– Det er regissert av den Sør-koreanske presidenten Moon Jae-in fordi han åpenbart er redd for at et tema som menneskerettigheter vil sette bom for alle slag andre samtaler. Han vil gå inn via økonomiske spørsmål, og så etter hvert ta opp menneskerettsspørsmålene, sier Peters.

Han legger til at han har spurt historikere om det er en historisk presedens for at den taktikken vil fungere.

– Jeg har mer tro på Helsinki-prosessen der president Reagan insisterte på at menneskerettighetsspørsmålene måtte komme på bordet.

– Vi må huske på at Nord-Korea ikke er et moderat, undertrykkende regime.

FN oppnevnte for en tid tilbake den pensjonerte dommeren Michael Kirby til å lede en kommisjon som skulle gjennomgå situasjonen for menneskerettighetene i Nord-Korea.

Peters viser til at Kirby, før kommisjonen konkluderte, sa at det var stor sannsynlighet for at det var blitt begått forbrytelser mot menneskeheten i Nord-Korea og at Kim burde stilles for den internasjonale menneskerettighets-domstolen.

– Etter 12 år i arbeidet med å hjelpe folk som rømmer fra Nord-Korea, så kjenner jeg til den totale undertrykkelsen av menneskerettighetene. Nord-Korea fornekter absolutt alle menneskerettigheter.

– Det er ingen som har noen rettigheter, utenom Kim-familien. Så mørkt er bildet. Sånn er det bildet jeg har etter Kirby-rapporten. Det er ikke mulig å overse dette med samvittigheten i behold.

– Den ekstraordinære ironien i dette, er at presidenten i Sør-Korea er menneskerettighets-advokat av utdannelse, poengterer Peters.

Postordrebruder

Peters forteller også at arbeidet deres i Kina de siste to årene er blitt stadig vanskeligere. Myndighetene har strammet inn i forhold til både kirkene, husmenighetene og humanitære organisasjoner. Alle som samler mer enn et viss antall medlemmer blir sett på som potensielle fiender av staten.

Helping Hands Korea hjelper Nord-koreanere i krise. De hjelper flyktninger som har kommet seg over grenseelven mellom Nord-Korea og Kina. De hjelper også med å evakuere kvinner fra Kina som har vært utsatt for ekstrem seksuell vold og utnyttelse og menneskehandel. I tillegg prøver de å hjelpe barna til disse kvinnene som blir igjen i Kina

– De befinner seg i en klemme og når moren forsvinner er åpenbart faren ikke interessert eller i stand til å hjelpe barna i en normal oppfatning av begrepet. Kinesiske menn som har bestilt «postordrebruder» an være handikappet på en eller annen måte, fysisk eller psykisk.

– I mange tilfeller er de ikke stand til å ta seg av et barn. Ofte bor disse barna sammen med sine kinesiske besteforeldre. De har gjerne dårlig råd, og vi kan hjelpe dem i noen tilfeller med for eksempel vintertøy, skolesaker og slike ting.

– Men i andre tilfeller når de ikke har noen som kan seg av dem, så setter vi opp midlertidige forsterhjem ved hjelpe av lokale sosialarbeidere. Dette handler om nord-koreanere som trenger hjelp på utsiden av Nord-Korea. Det er vårt kall, understreker Tim Peters.

Helping Hands Nord-Korea

Helping Hands Korea har som mål å bistå nordkoranere i nød.

Hovedfokus er hjelp til flyktninger som kommer over grensen til Kina.

Organisasjonen smugler også inn såkorn og enkle medisiner.

De har ikke noen form for samarbeid med myndighetene i Nord-Korea.

Powered by Labrador CMS