ØDELEGGELSER: Anti-Balaka-grupperingen gikk løs på moskeer og muslimsk eiendom, som hevn for Seleka-grupperingens ødeleggelser av kristne hus og hjem. FOTO: OPEN DOORS

Ingen bedring i Sentralafrika

Franske tropper har vært et halvt år i Den Sentralafrikanske Republikk. Likevel fortsetter volden.

Publisert Sist oppdatert

– Landet er av FN betegnet som en «mislykket stat». Det har vært utallige kupp etter 1960, og de sentrale myndighetene har liten makt og kontroll i store deler av landet, særlig i delene der det bor fleste muslimer. Sentralafrikanske Republikk (SAR) kommer på 153. plass av i alt 157 land på FN´s rangering av verdens fattigste land, forteller Stig Magne Heitmann.

Han jobber som informasjonsleder i åpne Dører. For noen uker siden var organisasjonen inne i landet med to team, for å følge opp kirker og kristen ledere.

I 2011 startet det muslimske Seleka-opprøret. De bestod blant annet av leiesoldater fra nabolandene Tsjad og Sudan, og gikk utover kristne. Gudshus, landsbyer og hus ble brent. Kvinner og barn drept og voldtatt. Ikke-muslimer dannet etter hvert anti-Balaka-bevegelsen, først for å forsvare seg, men deretter ble det en bevegelse av ny vold og ødelegge og hevn. Ødeleggelsene og grusomhetene anti-Balaka har utført, overgår noen ganger det Seleka-soldatene gjorde. Nå ligger landet ned med brukket nakke. Hele landsbyer er i ruiner. Nesten en halv million av landets 4,5 millioner innbyggere er interne flyktninger. Bare i hovedstaden Bangui bor 150 000 i flyktningeleirer. 350 000 er flyktninger i nabolandene.

Dialog

Forrige uke satt konstituert president i landet, Chaterine Samba-Panza, ned en rundebordskonferanse bak lukkede dører. Dette melder RFI. I rommet sitter 33 sentrale aktører, fra sivilsamfunn, politiske partier, religiøse ledere og folk fra næringslivet. Målet er at de i løpet av kort tid skal stake ut en kurs for fred og forsoning, en kurs fremover for SAR.

Det kan de saktens trenge, for et halvt år etter at franske tropper ble invitert inn for å skape ro, er voldsutøvelsen fortsatt betydelig. Også i hovedstaden Bangui. Afrik.com melder at det ikke går én uke uten at det medles om voldsepisoder og bråk. Bare i forrige uke ble 17 personer drept i hovedstaden, 27 ble bortført.

Vanskelig

For Heitmann var SAR, som for de fleste andre nordmenn, ganske ukjent før opptøyene begynte for alvor på nyåret i år. På sin reise i landet møtte han kristne ledere som kjemper med å få sitt budskap igjennom.

– Kristne ledere har vært klinkende klare på at anti-Balaka ikke er en kristen bevegelse. Derfor er det trist at medier og organisasjoner i Vesten fortsatt sprer den feilaktige informasjonen. Det er animister som leder og utgjør de fleste soldater i anti-Balaka. Dessverre er det også tidligere kristne som har sluttet seg til, men da hengir de seg til det hedenskapet anti-Balaka er preget av, sier han.

– Kristne ledere var svært opptatt av å forkynne tilgivelse, forsoning, rettferdighet gjennom ikke-vold og framtid og håp for nasjonen. Hevn er ikke veien å gå hvis en vil bygge nasjonen på nytt.

Powered by Labrador CMS