Ingen demonstrerer mot disse
Medier i muslimske land flommer over av antisemittiske tegninger.
LES OGSÅ: Murdoch beklager «grotesk» Netanyahu-karikatur
(Denne saken ble første gang publisert på Dagen.no 21. september 2012)
Over store deler av den arabiske verden arrangeres det i dag demonstrasjoner mot den islamkritiske filmen «Innocence of Muslims» og Muhammed-karikaturene som onsdag ble publisert av det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Men hvordan forholder arabiske medier seg til karikaturer av andre kulturer og religioner?
Den amerikanske organisasjonen Anti-Defamation League (ADL) jobber blant annet med å bekjempe antisemittisme. I sin rapport «Arab Media Review» dokumenterer ADL antisemittiske karikaturer i en rekke arabiske land.
- Pågått i årtier
Bare i første halvår i 2012 har det blitt publisert tegninger som håner Israel og jødene i følgende land/områder: Bahrain, Egypt, Gaza, Jordan, Kuwait, Libanon, Oman, Qatar, Saudi-Arabia, Syria, De forente arabiske emirater og Jemen.
- Dette er noe som har pågått i årtier, forteller Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred (MIFF).
Han tror at mange av de hatefulle karikaturene i arabisk presse kan være den reelle årsaken til opptøyene og volden som blir rettet mot vestlig hold.
- Det er lett å tenke at det er en spontanreaksjon fordi noen har blitt provosert av ytringer fra Vesten. Karikaturene er noe som viser at det pågår en kontinuerlig hatindoktrinering i flere muslimske, og spesielt arabiske, samfunn.
Bekymring
Ifølge Myrland bryr de fleste israelere seg ikke om de arabiske karikaturene, som ofte framstiller jøder som griske og krigerske.
- De lever i en situasjon der de fleste nabolandene er fiendtlige og bryr seg ikke om det som skjer. Men de som følger den arabiske verden, er dypt bekymret over det de ser, sier han.
- De lærer at veien fram til en fred er veldig, veldig lang. I forbindelse med Oslo-prosessen så prøvde jo Israel å få et krav til de palestinske myndighetene om å stanse oppfordring til vold og demonisering av Israel. Det ble ikke fulgt opp.
Politikk
Midtøsten-forsker Jacob Høigilt ved Fafo mener det er viktig å ikke bare gjøre karikaturstriden til en religions-etnisk sak.
- Dette har også mye å gjøre med storpolitikk, arabiske muslimer føler at de er truet av Vesten - da særlig USA. Hvis det bare hadde vært noen karikaturer, hadde det ikke blitt noen reaksjoner. Samtidig er det nok mange religiøse ledere som tjener på dette og ser sitt snitt til å piske opp stemningen.
Høigilt er enig i at det kan virke selvmotsigende at det skal være lov å kritisere det ene og ikke det andre.
Samtidig peker han på at i Egypt har det nylig vært en ganske frisk debatt om hva en skal ha lov å kritisere i forhold til kristendommen.
Muhammed spesiell
Ifølge Fafo-forskeren er det også viktig å ha i bakhodet at muslimer ser på hets av Muhammed som mye verre enn hets av vanlige mennesker.
- Muhammed regnes som Guds profet og den siste profeten. Å stille spørsmål ved hans integritet og autoritet er tabu. Det er uakseptabelt. Og mens det i Vesten er vanlig å tenke at ytringsfrihet trumfer alt, er det ofte andre synspunkt på dette i arabiske land. Det som jeg synes er mest interessant her, er at hensynet til at det er uakseptabelt, trumfer ytringsfriheten, sier Høigilt.
- Men det er mye annet enn religion som spiller inn her. Det er viktig å få frem, understreker han.
Systematisk opplæring
Conrad Myrland mener vestlige medier gir altfor lite oppmerksomhet til hetsen Israel og jødene får i arabiske land.
- Dette er en ting som nesten ikke kommer fram i norske medier.
Myrland er også opptatt av å fokusere på opplæringen som blir gitt i skoleverket.
Mange ungdommer som er involvert i voldelige protester, har gått i skoler og moskeer der det pågår en systematisk opplæring i hat mot Vesten.
- Hvis man tror at dette kommer som en reaksjon mot en filmsnutt eller en tegning, er man veldig naiv.
LES OGSÅ: Murdoch beklager «grotesk» Netanyahu-karikatur
(Dagen)