– Ingen er bedre egnet til å lede Israel enn jeg
Til israelsk fjernsyn sier tidligere statsminister Ehud Barak at han i motsetning til Benjamin Netanyahu er en handlingens mann.
Onsdag sendte Channel 12 et utdrag av et intervju som i sin helhet vil bli sendt denne helgen. Her sier Ehud Barak at mange har tryglet han om å gjøre comeback i israelsk politikk.
– Jeg mangler kanskje ydmykhet, men ingen i Israel har erfaring, internasjonal anerkjennelse, kjennskap til sikkerhetsspørsmål og kunnskap om politisk ledelse som jeg, sier den tidligere statsministeren, som ledet Arbeiderpartiet inntil 2011.
Han inkluderer sittende statsminister Benjamin Netanyahu, som han mener er erfaren nok, men lider av handlingslammelse.
Israelske kommentatorer har pekt på at Netanyahu siden siste valg har fokusert på å gjøre koalisjonspartnerne i regjeringen fornøyd, og unngått å ta tøffe avgjørelser. Barak hevder at han i større grad enn Netanyahu vil være istand til å skjære igjennom.
Sekulær støtte
I intervjuet viser Barak til at en måling der folk blir bedt om å svare på hvem de hadde stemt på dersom det var direkte statsministervalg.
Målingen viser at Barak har størst oppslutning blant sekulære israelere, mens Netanyahu såvidt leder i folket som helhet.
– Men ingen av oss når 35 prosent. En tredjedel av velgerne er usikre, sier Barak, som tjenestegjorde i den israelske hæren i 35 år og som er Israels høyest dekorerte soldat.
Han vil ikke kommentere om han har planer om å bli medlem av et eksisterende parti, eller om han vil starte sitt eget.
Mange oppfordret han til å delta i årets primærvalg i Arbeiderpartiet, noe han avviste. Han ga istedet støtte til Isaac Herzog, som tapte for nykommeren Avi Gabbay.
Barak var statsminister fra 1999 til 2001, etter å ha beseiret Netanyahu. I 2011 brøt han med Arbeiderpartiet og etablerte partiet Uavhengighet. Dette partiet eksisterte bare til 2013 da Barak trakk seg fra politikken.
Dødt løp
Siden forrige valg har Netanyahus høyrekoalisjon lagt milevis foran sentrum-venstre-utfordrerne på meningsmålingene. Men de siste ukene har dette forandret seg og flere undersøkelser viser nå dødt løp mellom blokkene.
Netanyahus Likud-parti er fortsatt størst men i følge den siste målingen fra Channel 10, ville partiet gått tilbake fra 30 til 26 mandater dersom det var valg i dag.
Samtidig viser målingen at det sekulære sentrumspartiet Yesh Atid ville økt fra 11 til 22 mandater, mens Sionistunionen (Arbeiderpartiet og Hatnuah) ville gått tilbake fra 24 til 19 mandater. Målingen for Sionistunionen er imidlertid mye bedre enn før høstens lederskifte i Arbeiderpartiet.
På en måling fra Channel 12 passerer Sionistunionen sågar Yesh Atid og får 21 mandater, mot Yesh Atids 20.
Den nye arbeiderpartilederen har som mål å dra partiet mot høyre og plassere det i sentrum av israelsk politikk. Strategien ser ut til å lykkes. Sionistunionen henter nå tilbake velgere fra en rekke partier, inkludert Likud.
Splittelse
Netanyahus største hodepine kan bli splittelsen i Shas, et av to religiøse partier i regjeringskoalisjonen. Et utbryterparti har kapret mange av velgerne og på en av de siste målingene kom Shas såvidt over sperregrensen og ville kun fått fire mandater hvis det var valg i dag.
Dersom partiet faller ut av Knesset, kan det være duket for en regjering uten religiøs representasjoen. Yesh Atid har lovet at de da vil stille strrengere krav til de ultraortodokse, og dette er bakgrunnen for partiets popularitet i den generelle befolkningen.
Avi Gabbay i Arbeiderpartiet har på sin side sagt at det ikke er realistisk at en kan tvinge de ultraortodokse til å avtjene verneplikt.