– Ingen kvinnekamp å være eldste
Randi Fagerholt Lauvås er første kvinne med læreansvar i en forsamling tilknyttet Indremisjonsforbundet.
skriver historie: I januar innsettes Randi Fagerhol Lauvås som eldste i Emblem bedehusforsamling på Sunnmøre. Hun blir den første kvinnen som kommer til å ha denne rollen i Indremisjonsforbundet (ImF).
– Jeg tenker at vi alle er kalt til å være både hyrder og lærere. Det er to syn på dette spørsmålet også blant de som tar Guds Ord på alvor, sier Lauvås.
Ikke fremmed
Hun har bakgrunn fra Den Evangelisk Lutherske Frikirke og har vært med på bedehuset på Emblem i 35 år. Da ImF opprettet eget trossamfunn i 2009, var hun snar med å melde seg inn.
– Min far var eldste i Frikirken, og min søster er eldste der i dag, så for meg var ikke dette noe fremmed, legger hun til.
– Hvor viktig er det å ha et eldsteråd i en forsamling som Emblem?
– Det er en stor forsamling, så jeg tenker at det er veldig viktig. Et eldsteråd både avlaster og utfyller styret. Hovedvekten på den åndelige siden ved å drive forsamling vil bli lagt på oss. Vi skal støtte pastorene og ha omsorg for medlemmene. En del av jobben til et eldsteråd er å sørge for at forkynnelsen er variert og god.
– Du er første kvinnelige eldste i ImF. Hva tenker du om det?
– Det tenker jeg ikke så mye på. Jeg tenker mest på den rollen jeg har fått å fylle.
Tjenestedeling
– ImF har et prinsipp om tjenestedeling der menn har et spesielt hyrdeansvar. Nå har du fått en slik rolle på Emblem. Er ikke dette et klart brudd med det organisasjonen står for?
– Jeg tenker ikke slik på det, i og med at ImF har en struktur der forsamlingene er selvstyrte. Det er ikke jeg som har konkludert med at vi skal ha et eldsteråd, men jeg stiller meg til disposisjon når situasjonen ble slik. Jeg har ingen tanker om at dette er en kvinnekamp, sier Lauvås.
Hun tror det er viktig å ha både kvinner og menn i et eldsteråd og begrunner det med at de utfyller hverandre.
– En av rollene til eldsterådet er nettopp å se og ha omsorg for medlemmene. Rundt halvparten av forsamlingen er kvinner, og jeg vil tro det er enklere for dem å ta kontakt med en annen kvinne. På det personlige plan tenker jeg at jeg har en livserfaring jeg kan bruke i møte med mennesker.
Brukt som forkynner
– Har du teologisk erfaring?
– Jeg har ingen formell utdanning, men jeg opplever selv at jeg har ganske god kjennskap til Bibelen. I tillegg er jeg brukt som forkynner både for barn og voksne.
Vedtaket om å opprette et eldsteråd som skal bestå av menn og kvinner ble gjort på et årsmøte i september i fjor. En stund før ble Lauvås spurt om hun ville stille.
– I første runde sa jeg nei, fordi mannen min er styreleder i forsamlingen. Men i og med at det var flere som utfordret meg, gikk jeg en runde til. Da jeg tenkte på det og ba over det, kjente jeg at dette hadde jeg lyst til.
– Hvilke reaksjoner har du fått på at du blir kvinnelig eldste på emblem?
– Bare positive, men det er kun fra folk i forsamlingen. Saken har ikke vært offentlig kjent før nå.
– Kom spørsmålet overraskende på deg?
– Nei, for jeg har vært med i en gruppe på bedehuset tidligere som hadde en lignende funksjon. Vi kalte det et åndelig råd, men da var vi mer underlagt styret, forteller Lauvås.