Ingen løsning for Joshua French
Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide møtte Kongos president Joseph Kabila i New York.
Norge og Kongo kom tirsdag ikke nærmere en løsning for utlevering eller benådning for Joshua French, som har sittet fengslet i Kongo i mer enn fire år.
Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide møtte tirsdag Kongos president Joseph Kabila for å snakke om situasjonen for Joshua French. Møtet kom i stand i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York.
Videre dialog
- Det var positive samtaler, sier Stoltenberg til NTB.
Han ville ikke gå i detaljer om innholdet i samtalene.
- President Kabila ga uttrykk for at dette er en vanskelig sak for dem, men jeg opplever at han lyttet. Når og om vi får en løsning er for tidlig å si noe om, sa Stoltenberg videre.
- Vi er enige om at vi skal ha en videre dialog, understreker statsministeren og sier at det er kontinuerlig dialog mellom norske og kongolesiske myndigheter.
- Fin mulighet
Espen Barth Eide har møtt president Kabila en gang allerede og Stoltenberg møtte Kongos statsminister for tre uker siden.
I dag holdt de fast ved ønske om en benådning:
- Dette var en fin mulighet for oss til å legge fram våre synspunkter. Vi mener at French ikke bør fortsette soningen i Kongo, sier Stoltenberg etter møtet.
French soner nå alene i Kongo. Tjostolv Moland ble funnet død på cella 18. august i år.
Fakta om Joshua French og Kongo-saken:
* Født 7. april 1982 på Re i Vestfold.
* Hans far er britisk og han er derfor norsk og britisk statsborger.
* Militær bakgrunn. Som menig grenader i Telemark Bataljon ble han kjent med Tjostolv Moland. De to startet et sikkerhetsselskap i Uganda etter at de forlot Forsvaret.
* Var i Kongo med Moland da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Pågrepet 9. mai mistenkt for drapet. To dager senere ble også Moland pågrepet. Begge har nektet straffskyld.
* Nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.
* Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men Moland ble dømt for selve drapet.
* Nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.
* I desember 2011 ble de to fangene overført fra fengsel i Kisangani til hovedstaden Kinshasa.
* Tjostolv Moland (32) ble 18. august funnet død på cellen han delte med French. Kongolesiske myndigheter konkluderte med at han hadde begått selvmord.
* Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tok opp benådning av French i et møte med Kongos president Joseph Kabila i New York tirsdag.
(©NTB)