Ingen lysning for trosfriheten i Nord-Korea
Det siste tiåret har gitt små glimt av endringer i det lukkede Nord-Korea, men religionsfriheten er fortsatt like fraværende.
I en ny rapport om Nord-Korea, utarbeidet av Christian Solidarity Worldwide (CSW), påpekes det at i løpet av det siste tiåret har det vært en endring i folks holdninger fra å være passive mottagere, som har tjent regimet, til å bli motiverte endringsagenter som former sin egen skjebne.
Rapporten omtaler også villigheten blant innbyggerne til å ta en risiko for å få tilgang til utenlandske medier. Det er spesielt unge nordkoreanere som «flytter grenser i alt fra mote og dating til forretninger og handel».
Rapporten konkluderer med at «initiativer rettet mot å forbedre menneskerettighetene i Nord-Korea bør fokusere på hva vi kan gjøre for å støtte disse forandringene».
CSW har intervjuet flere enn 100 mennesker, inkludert nordkoreanske flyktninger, journalister, akademikere og menneskerettighetseksperter. Alle er anonyme av sikkerhetshensyn.
Ingen religionsfrihet
Ifølge rapporten har man sett positive endringer det siste tiåret på områder som økonomi, tilgang på informasjon, kritiske holdninger til regimet og en bevissthet omkring menneskerettigheter.
Religion er et tydelig unntak der de spurte konsekvent svarte at det ikke eksisterer noen form for religionsfrihet i landet.
De som har uttalt seg i rapporten tror at det er er stadig flere mennesker som forlater det lukkede landet på grunn religiøs forfølgelse.
– Nordkoreanerne skjelver når det blir snakk om religion fordi straffene er svært strenge, sa en respondent. En annen sa at han hadde «aldri hørt om Gud» og hadde heller «aldri møtt noen kristne» i Nord-Korea.
Ifølge den kristne organisasjonen Open Doors 2018 World Watch List har Nord-Korea vært det farligste stedet i verden å leve som kristen de siste 17 årene.
Flykter til håpet
Årsakene til flukt fra Nord-Korea har endret seg, påpeker CSW. Færre forlater landet på grunn av manglende medisinsk behandling eller fordi de sulter. – Jeg kunne overlevd, men flere og flere mennesker vil ha frihet, muligheter og håp, sier en av de intervjuede.
En av de største forandringene i livet til nordkoreanerne har vært endringen fra avhengigheten av staten for å få forsyninger, til en utbredt tiltro til handel i «grå markeder», så som smuglervarer over grensen fra Kina. Ifølge rapporten ser innbyggerne at det lønner seg å ta en risiko og å bryte lover og regler. Dette er med på å undergrave regimet.
Rapporten påpeker at alle deler av samfunnet nå har tilgang på informasjon fra verden utenfor landets grenser, ofte med personlig risiko involvert.
CSW ønsker nå fokus på prosjekter som sender informasjon inn i landet, rettet mot yngre mennesker. De er mest villige til å ta risikoen med å få tilgang til utenlandske medier og dele informasjonen med andre.
Benedict Rogers, CSWs leder for Øst-Asia, sier at i et sted med totalt mørke er noen glimt av håp noe å bygge på.