– Ingen tegn til krise for Norge
Statsminister Erna Solberg (H) ser ingen tegn til at Norge er på vei inn i noen dyp økonomisk krise, men mener situasjonen forsterker behovet for omstillinger.
– Alle anslag tyder på fortsatt vekst, men lavere vekst enn tidligere anslått, og også lavere enn den vi la til grunn i nasjonalbudsjettet, sa statsministeren på sin halvårlige pressekonferanse.
– Ledigheten er fortsatt lav, men vi går inn i en mer usikker tid og må ta hensyn til lavere aktivitet i olje- og gassektoren, sier hun.
Hun sier året som har gått, har gitt varsler om at vi må være innstilt på å slåss sterkere for å bevare velferdssamfunnet.
– Statsbudsjettet i høst er godt tilpasset situasjonen vi er inne i, med mer stimulans enn i tidligere år. Det er riktig i en tid hvor økonomien vokser saktere, mener hun.
Erna Solberg om høstens turbulens (NRK-opptak fra pressekonferansen):
Kritiserer opposisjonen
Samtidig advarer hun mot å satse på offentlig forbruk.
– Ensidig vekst i offentlig pengebruk kommer til å svekke velferden for fremtiden, sier Solberg, og kritiserer opposisjonspartiene for å legge seg på denne linjen i sine alternative budsjetter.
Hun framholder at produktiviteten i fastlandsøkonomien har bremset opp og mener dette skyldes lavere investeringer. Regjeringen vil møte situasjonen blant annet med å senke skattetrykket og utvide ordningen for næringsrettet forskning. Hun håper dette vil bidra til å få fart på fastlandsøkonomien.
Turbulent
Solberg medgir for øvrig at høsten har vært turbulent for mindretallsregjeringen, hvor Høyre og Fremskrittspartiet trenger støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti. Hun viser imidlertid til at dette ikke er uvanlig for mindretallsregjeringer.
– Jeg satt fire år i Bondevik-regjeringen, og da sa vi stadig «Vi får se om vi er i regjering til jul». Det har vi ikke sagt i denne regjeringen, sa Solberg
Sikkerhetssituasjonen dominere
Solberg startet sin halvårlige pressekonferanse med å ramse opp internasjonale sikkerhetsspørsmål.
– Det har vært et spennende år i norsk politikk, men jeg mener vi med god grunn bør huske 2014 først og fremst på grunn av en ny sikkerhetssituasjon, sier Solberg, og mener disse internasjonale spørsmålene har dominert regjeringens arbeid.
Hun peker på Russlands annektering av Krim-halvøya og konflikten i Ukraina, framgang til IS i Syria og Irak og ebolautbruddet i Vest-Afrika. Hun fordømmer også tirsdagens terrorangrep mot en skole i Pakistan.
– 2014 viser at kampen for frihet og demokrati ikke er vunnet. Det er noe vi må kjempe for hver eneste dag, sier hun.