– Inntil 800.000 irakiske barn drevet på flukt
Katastrofen i Irak har drevet inntil 800.000 irakiske barn på flukt, anslår Redd Barnas programdirektør i landet. Tusener er fanget på Sinjar-fjellet i Nord-Irak.
– I hele krisen er nesten 1,6 millioner mennesker drevet på flukt. Det anslås at halvparten av dem er barn, sier Redd Barnas Aram Shakaram til NTB.
Fra byen Erbil i det kurdisk-kontrollerte Nord-Irak forteller han om Mar Yousef-kirken, som er stappfull av mennesker som ligger på tynne matter eller rett ut på det harde tregulvet. Om mødre som vugger gråtende barn. Om at han aldri kunne forestille seg en slik tragedie i hjemlandet – så mange mennesker som flykter så fort, og som har så mye frykt i øynene.
– Denne situasjonen savner sidestykke og kom helt uventet. Siden juni har det daglig kommet hundrevis eller tusenvis av mennesker. Folk som er drevet på flukt én gang, har måttet flykte på nytt når konflikten har forverret seg, sier Shakaram.
Les også: Den norske kirke er taus om den lidende kirke i Irak
Ber om korridor
Den grusomme situasjonen på Sinjar-fjellet er fortsatt ikke løst. Titusener av de internt fordrevne som er blitt tvunget på flukt opp i fjellet, har de siste tre dagene klart å flykte til trygge områder av Nord-Irak via Syria. Men FN anslår at 20.000– 30.000 mennesker fortsatt befinner seg på fjellet.
– Vi håper de unnslipper, og at regjeringen og partene i konflikten vil opprette en humanitær korridor, sier Shakaram.
Journalister som har vært med på slipp av mat og vann fra luften over fjellet, forteller om grufulle scener da desperate mennesker forsøkte å komme seg med helikopteret ut av området.
FNs flyktningorgan UNHCR anslår at 35.000 mennesker har klart å komme seg fra fjellet til den kurdiske Dohuk-provinsen.
– De nyankomne er utslitte og dehydrerte, og med temperaturer på 40– 45 grader er mange rammet av solstikk eller heteslag, sa UNHCRs talsmann Adrian Edwards tirsdag.
Les også: Norsk biskop støtter USA-bombings av opprørere i Irak
Hjertet av Irak
Den fundamentalistiske sunnigruppen Den islamske staten (IS) har siden januar spredd panikk i Irak. Gruppens grusomme overgrep, massehenrettelser og tvangsstyre er nå godt dokumentert i videoopptak fra området.
Allerede i januar tok gruppen, da kjent som ISIL, kontroll over byen Falluja i Anbar-provinsen, en sunnimuslimsk høyborg. I juni ble konflikten langt mer dramatisk da byen Mosul i Nord-Irak, med to millioner innbyggere, falt til jihadistene.
Les også: Alle kirker i Mosul er ødelagt eller okkupert
Siden er 1,2 millioner irakere drevet på flukt, og i dag rammer konflikten fem av Iraks provinser, nemlig Anbar, Diyala, Kirkuk, Nineveh og Saladin.
De kurdiske og i stor grad selvstyrte områdene nord i landet var lenge ansett som trygge, men de siste ukene har IS også gjort innhogg der. Det har fått eksperter til å stille spørsmål ved hvor solide de kurdiske forsvarsverkene i realiteten er.
– Må ha hjelp for å overleve
I de fortsatt trygge områdene av de kurdiske områdene er hundretusener av internt fordrevne nå innkvartert i skoler, moskeer, kirker og vertsfamilier.
Bare i Dohuk-provinsen er det nå 400.000 internt fordrevne irakere, både kristne, yezidier, shabaker, kakaier, armenere og turkmenere.
Les også: Yezediene blir sett på som erke- kjettere av muslimer
Shakaram fra Redd Barna ber om at de mange berørte barna får hjelp før vinteren setter inn – og at de ikke mister skolestarten i september.
Han forteller at hver eneste dag er en kamp for de fordrevne, som ikke vet om de kan bli der de er, om de må flykte videre eller om de noen gang vil få et normalt liv igjen.
– Når og hvordan dette ender, vet ingen. Det vi vet, er at humanitær hjelp er nødvendig for å holde folk i live, sier Shakaram.