Innvandrere i promillepress på jobben
Stortingsrepresentant Abid Raja (V) mener alkohol på arbeidsplassen særlig er et problem for innvandrerkvinner.
– For innvandrerkvinner kommer alkoholen tettest på i arbeidssammenheng og kan være veldig ubehagelig, sier stortingsrepresentant for Venstre, Abid Raja.
Han deler KrF-leder Knut Arild Hareide og helseminister Bent Høies bekymring for at arbeidslivet er blitt en arena for stort alkoholpress.
Dagen skrev om dette tidligere i uken, og omtalte en Akan-undersøkelse i tre ulike transportbedrifter som viser at 10 prosent av vestlige aldri rører alkohol. Det tilsvarende tallet blant ikke-vestlig ansatte er 62 prosent.
Intime spørsmål
Raja peker på at mange muslimske kvinner får sitt første møte med rus i russetiden siden de i de første årene av livet «holdes langt unna alkohol».
Les også: Kristne avholdsruss i mindretall og « Selv om jeg er kristen, har jeg ikke noe problem med å drikke alkohol»
– Å takle den sosiale settingen med intime spørsmål om muslimer, sex og ekteskap er vanskelig. Jeg har opplevd det selv, forklarer venstre-politikeren.
Han peker på at mange muslimer og innvandrere som ikke drikker vil føle seg i en presset situasjon.
– De vil ikke være usosiale, men når noen har promille oppfører de seg annerledes. Ikke alle liker å omgås mennesker med promille og bli utsatt for ubehagelige samtaleemner, konfrontasjoner og nysgjerrige spørsmål som folk i edru tilstand ikke våger å stille.
Abid Raja har gjennom mange års erfaring lært seg å takle utfordringen, men er ikke i tvil om at det kan være ekskluderende for mange innvandrere når drikking blir del av kulturen på arbeidsplassen.
– Vi må ha respekt for at folk ønsker å nyte alkohol i arbeidssammenheng, men flere kan føle seg utenfor i den sosiale settingen, sier han.
Tar aldri initiativ
Kinesiske Xinli Wang (54) sa til den flerkulturelle avisen, Utrop, at hun og mannen den første tiden i Oslo og Norge stort sett holdt seg sammen med andre kinesere.
– For meg er det ennå vanskelig å få noe ut av den veldig alkoholpregede norske måten å være sosial på, uttalte hun for et par år siden. Nå tror hun den økonomiske krisen i Europa gjør at flere arbeidsplasser vil spare på denne type utgifter. I dag opplever hun ikke alkoholpresset stort på jobb.
– Kanskje var det annerledes for ti år siden.
It-teknikeren tar aldri initiativ til drikking på arbeidsplassen selv, men kan ta seg et glass vin når det er julebord.
– Det er ingen som sier at jeg må drikke. De blir bare glade om jeg gir bort julebordkupongene mine, sier hun til Dagen.
Alkoholfrie soner
Arne Johannessen, styreleder i rusfeltets samarbeidsorgan, Actis, mener arbeidsgivere i mindre grad bør bruke penger på alkohol.
Han forteller at i hans tid som leder i Politiets Fellesforbund, ble det innført store begrensninger i forhold til hva medlemmenes penger skulle bli brukt til.
– Vi kuttet kraftig ned på alkoholutgifter. Jeg tror de fleste bedrifter bør ha en intern etisk debatt om hvor mye det er greit å bruke på alkohol.
Johannesen er glad for at Knut Arild Hareide setter fokus på jobbrelatert alkoholbruk. Han tror alkoholfrie soner og arrangement helt uten rus er veien å gå.
– Det er viktig å ha solidaritet med de som ikke vil drikke, de som føler et press og selvsagt med de som selv har sagt at de har et problem med rus, sier Johannessen.
Venstre-politiker Abid Raja tror det er viktig å ha en samfunnsdebatt om alkohol på jobben.
– Gjennom offentlig ordskifte er det mulig å bevisstgjøre om temaet. Dessuten kan en arrangere arbeidslivskonferanser og gi verneombud kurs om temaet på jobben. Både arbeidsgivere og arbeidstakere må bli gjort oppmerksomme på dette. Det er ikke bare arbeidsgivernes ansvar.
Mens gravide og sjøfører dropper alkoholen har arbeidslivet blitt den nye arenaen for alkohol i Norge. Fredagspils, lønningspils, teambuilding, representasjon, arbeidsmiddager, seminarer, julebord og sommerfest har ofte alkohol som fellesnevner. I tirsdagens avis etterlyste KrF-leder Knut Arild Hareide en mer gjennomtenkt holdning til alkohol og arbeidsliv.
Onsdag 25. juni varslet helseminister Bent Høie i avisen Dagen at han kaller inn til toppledermøte for å drøfte ruspresset på arbeidsplassen.