Innvandrerkvinner bruker mindre prevensjon

En ny undersøkelse fra Universitetet i Bergen viser store forskjeller på bruk av prevensjonsmidler blant innvandrerkvinner og kvinner født i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det er første gang at en studie om bruk av prevensjonsmidler er blitt gjort blant innvandrerkvinner, ifølge avisen Utrop.

Nesten 900.000 kvinner er blitt spurt i undersøkelsen, og 38 prosent av norskfødte kvinner mellom 16 og 45 år svarer at de bruker hormonelle prevensjonsmidler. Blant innvandrergruppene varierer bruken av prevensjonsmidler med mellom 15 og 24 prosent.

– Konsekvensen vil være flere fødsler, men for mange er det ikke lykken med store familier, sier jordmor Kristin Næss-Andresen ved Ullevål sykehus til Vårt Land.

Hun peker på at hvis man får barn for ofte og er for ung, så er det økt sannsynlighet for sykdom og dødelighet.

Fakhra Salimi, leder av MIRA-senteret – et ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn – tror at språkbarrieren er en av årsakene. Hun mener at tilgangen på god informasjon om prevensjon er for dårlig.

– Det finnes nesten ikke informasjon på disse kvinnenes språk. Det ligger store utfordringer innenfor helsevesenet for å gjøre denne typen informasjon tilgjengelig, sier hun.

Powered by Labrador CMS