STORE OPPGAVER: – 30 prosent av befolkningen i Oslo har bakgrunn som innvandrere, og det ligger store oppgaver for menigheter som vil satse på dette feltet, sier generalsekretær Erik Høidahl.

– Innvandrerne har ikke høy nok prioritet

Generalsekretær Erik Høidahl i Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA) er overrasket over at misjonsorganisasjonene ikke satser mer på å nå innvandrere i Norge med evangeliet.

Publisert Sist oppdatert

– Dette arbeidet prioriteres ikke høyt nok i Misjons-Norge, sier Erik Høidahl til Dagen.

Han viser til at i dag er 200 ulike land representert i landet vårt, og ikke få kommer fra områder der norske misjonærer driver sin virksomhet.

Skuffet

– Jeg er skuffet over at ledere i Misjons-Norge ikke ser muligheten og utfordringen til å nå flere innvandrere med evangeliet, sier han.

Erik Høidahl slutter i KIA den 1. desember etter å ha vært generalsekretær i elleve år. Han begynner som leder i seksjon for opplæring og kultur i Hå kommune på Jæren.

Det er kommet inn 22 søknader til stillingen som generalsekretær, og i løpet av noen uker kan det være klart hvem som overtar.

Møte med innvandrere

– Hva har gledet deg mest i løpet av årene du har vært generalsekretær?

– Det er uten tvil å møte innvandrere og bli kjent med dem. Spesielt har det vært spennende å treffe kristne fra ulike kulturer, og ikke minst konvertitter som har funnet Jesus i Norge. Det er gledelig når kristne innvandrere gir respons på at de har kommet inn i en menighet og fått norske venner, forteller Høidahl.

Han viser til at i dag har 30 prosent av befolkningen i Oslo bakgrunn som innvandrere, og det ligger store oppgaver for menigheter som vil satse på dette feltet.

Ildsjeler

– Hvordan er du fornøyd med innsatsen som menigheter og enkeltkristne gjør for å nå innvandrerne?

– Det er mange ildsjeler som utfører et flott arbeid, mens en stor del av Kristen-Norge gjør veldig lite. Dette bildet har ikke endret seg så mye på ti år. Men det er en gledelig utvikling at gruppen som gjør noe, er blitt større. Flere menigheter som har asylmottak i nærheten, er blitt mer bevisst på å finne muligheter for å drive både evangelisk og diakonalt arbeid, svarer Erik Høidahl.

Migrantmenigheter

Når det gjelder migrantmenigheter, så peker Høidahl på at det er naturlig at kristne innvandrere har kontakt med egne menigheter den første tiden i Norge.

– Det er mye nytt å ta stilling til, ikke minst språk og kultur. Derfor kan det være trygt å gå i en menighet med folk fra samme bakgrunn. Men etter noen år i Norge der de har lært språk og kultur bedre å kjenne, og skal plantes inn i det norske samfunn, er det viktig at de finner en vanlig norsk menighet i lokalsamfunnet. KIA stiller gjerne opp og gir veiledning og hjelp i dette spørsmålet, sier Høidahl.

Bevisst på religion

Generalsekretæren viser til at flere i det offentlige samfunn er blitt mer bevisst på at religion er viktig for mange innvandrere.

– Men jeg blir ofte overrasket over hvordan den norske nøytralitet slår ut i forhold til religion. Flere hevder for eksempel at konvertitter ikke trenger å fortelle at de er blitt kristne når de returneres til sitt hjemland. Nordmenn forstår ofte ikke hvor naturlig det er for en kristen å fortelle om sin tro til andre, sier Høidahl.

Flere flyktninger

Den avtroppende generalen mener at KIAs arbeid er viktigere enn noen gang. De ønsker å være en pådriver i det kristne arbeid blant innvandrere.

– Det har aldri vært så mange flyktninger i verden som i dag. Ferske rapporter forteller at det er rundt 50 millioner mennesker som er på flukt.

Omkring 10.000 asylsøkere kommer til Norge, og vi mottar bare 1.500 kvoteflyktninger i løpet av ett år.

– Dessverre er ikke dette noe å rose seg av, sier Erik Høidahl.

KIA

Kristent Interkulturelt Arbeid feiret i høst sitt 40 års jubileum

Har arbeid i over 25 avdelinger rundt i landet, inndelt i seks regioner.

De driver blant annet med norskundervisning, kulturkompetanse, integreringsbarnehage, flerkulturelle kor, gjenbruksbutikker, interkulturelle aktivitetsgrupper for barn og voksne, besøkstjeneste på asylmottak og konsulentvirksomhet.

Bak KIA står Den norske kirke, flere frikirker og en rekke misjonsorganisasjoner.

De driver blant annet med norskundervisning, kulturkompetanse, integreringsbarnehage, flerkulturelle kor, gjenbruksbutikker, interkulturelle aktivitetsgrupper for barn og voksne, besøkstjeneste på asylmottak og konsulentvirksomhet.

Powered by Labrador CMS