SJELESORG-MODUM: Institutt for Sjelesorg ble innviet i 1975. Frem til 2016 het stiftelsen Institutt for Sjelesorg, Einar Lundbys stiftelse.

Institutt for sjelesorg kjemper for sin eksistens

Sjelesorgsenteret ved Modum Bad drives med røde tall og må legge om driften. – Vi trenger et sånt sted mer enn noen gang, sier prest.

Publisert Sist oppdatert

– Spørsmålet er ikke nedleggelse eller ikke nedleggelse. Det er mer et spørsmål om hvordan vi går videre og hvilke aktiviteter vi går videre med, sier styreleder Øyvind Håbrekke ved Modum Bad.

STYRELEDER: Øyvind Håbrekke er styreleder ved Modum Bad.

Institutt for Sjelesorg er en del av stiftelsen Modum Bad og tilbyr rekreasjonsopphold, kristen sjelesorg, veiledning, utdanning og kurs i sjelesorg.

Den største delen av virksomheten ved Modum Bad består i å drive sykehus innenfor psykisk helsevern.

Mange kristne både i og utenfor Den norske kirke har nytt godt av noen dager ved sjelesorgsenteret for å lade batteriene, finne tilbake til gleden i livet og gnisten i tjenesten.

Andre har studert sjelesorg og fått anledning til å praktisere ved institusjonen som ligger i vakre omgivelser.

Leter etter muligheter

Sjelesorgsenteret har imidlertid hatt en utfordrende økonomi i mange år. Under koronapandemien ble det spesielt krevende. Nå har styret tatt initiativ til en mulighetsanalyse, forteller styrelederen.

– Det må skje endringer, og vi er nå inne i en prosess der vi ser på hva slags muligheter instituttet har og hvilke aktiviteter som kan tilbys i fremtiden.

– Ingen planer om å selge bygget

Håbrekke ser ikke bort fra at noen av disse legges ned eller finner en annen form. Andre kan bli videreført slik de er.

– Det har vært etterspørsel etter tilbudene ved instituttet, men de koster mer enn et tilstrekkelig antall personer er villige til å betale for.

At alt legges ned, er neppe et alternativ, sier styrelederen.

– Vi har heller ingen planer om å selge bygget, slår han fast.

– Var helbredende

Vidar Mæland Bakke er hovedprest og daglig leder i Bymenigheten i Sandnes. For noen år siden hadde han behov for en rekreasjonsuke på Modum.

PREST: Vidar Mæland Bakke er hovedprest og daglig leder i Bymenigheten i Sandnes.

– Å få komme inn på dette helt spesielle stedet, være i de omgivelsene og få veiledning, var helbredende for meg, sier han.

Han tror mange har opplevd sjelesorgsenteret på samme måte.

– Jeg tror vi trenger et sånt sted mer enn noen gang i Den norske kirke, sier Bakke som blir trist ved tanken på at instituttets tjenester står i fare.

– Egen kompetanse er undervurdert

Presten tror Sjelesorgsenteret har representert et viktig fagmiljø som det er behov for.

– Å bruke egen kompetanse i møte med menigheter og organisasjoner er kanskje undervurdert. Psykologer og annet helsepersonell som leies inn forstår ofte ikke helt dynamikken. Ved Sjelesorgsenteret har de hatt denne nødvendige innsikten.

AMFI: Bildet viser amfiet som ligger i det nye bygget som ble satt opp etter brannen på instituttet høsten 2015.

«Flere yngre søker sjelesorg»

I siste tilgjengelige årsmelding for Modum Bad (2022) står det:

«Det tar tid å få tilbake samme antall gjester som før pandemien. I tillegg erfarer vi trolig konsekvensene av strammere privatøkonomi og arbeidsgiveres kutt i kursmidler. Aktiviteten har likevel vært høy og alle undervisningsprogrammer er gjennomført som planlagt. Etterspørsel etter veiledning er fortsatt økende. Det har vært nedgang i antall gjester til rekreasjonsopphold, og dermed nedgang i antall sjelesorgsamtaler sammenlignet med 2021. Vi har jobbet aktivt for å utvikle og fornye rekreasjonstilbudet og andre tilbud som retreater. Institutt for sjelesorg er i en krevende periode, særlig på grunn av tap av statstilskudd og færre gjester på rekreasjonssamlingene. Samtidig opplever vi at flere yngre søker sjelesorg og rekreasjonsdager».

Institutt for Sjelesorg

Institutt for Sjelesorg (IFS) ble innviet i 1975. Frem til 2016 het stiftelsen Institutt for Sjelesorg, Einar Lundbys stiftelse.

Navnet var knyttet til legen og sjelesørgeren Einar Lundby, som sammen med psykiater Gordon Johnsen, leder på Modum Bads nervesanatorium og prest Peder Olsen, var initiativtaker til oppstarten av stedet.

Lundby hadde tidligere drevet Solborg kristne hvilehjem på Jevnaker. Da Solborg ble solgt, ble inntekten av salget brukt som startkapital for Institutt for Sjelesorg. Deres ønske var at Institutt for Sjelesorg skulle være et sted der mennesker kunne komme for å samtale om helt normale utfordringer og problemer. I tillegg ønsket de at instituttet skulle drive med utdanning og fagutvikling i sjelesorg.

Dette preger Institutt for Sjelesorg sin virksomhet også i dag.

I 2016 ble instituttet fusjonert med Modum Bad Gordon Johnsens stiftelse og ble da en stiftelse som fikk navnet Modum Bad.

I 2022 ble det gjennomført:

1100 sjelesorg- og veiledningssamtaler

22 rekreasjonsuker med 280 gjester

40 digitale samtaler

450 deltagere på kurs/sjelesorgundervisning

58 personer deltok på studier i samarbeid med MF og VID

Kilde: https://www.modum-bad.no/ og årsregnskap 2022

Powered by Labrador CMS