STERKT SKILLE: Ingen steder er de etniske skillelinjene tydeligere enn i kirkene, ifølge professor Sigurd Grindheim. Bildet er fra 16th Street Baptist Church i Birmingham, Alabama.

– Integreringen har vært minst vellykket i kirkene

Nesten 20 år i USA gjorde teolog og tidligere misjonær Sigurd Grindheim stadig mer betenkt over utviklingen i landet.

Publisert Sist oppdatert

De siste ukene har konflikt om rasespørsmålet blusset sterkere opp enn på lenge etter at svarte George Floyd døde under kneet til en hvit politimann i Minneapolis.

– USA er fortsatt et veldig oppdelt og segregert land. For en stor del bor de hvite isolert fra de svarte i adskilte bydeler, sier Grindheim i den nyeste episoden av Dagen-podkasten Tore og Tarjei.

I dag er Grindheim professor ved Høgskulen på Vestlandet. Tidligere har han blant annet vært bibeloversetter og misjonær for Norsk Luthersk Misjonssamband.

Men mesteparten av de siste 20 årene har han vært ansatt ved det kristne lærestedet Trinity International University utenfor Chicago.

Topposisjoner

Raseskillelovene ble avskaffet for over 50 år siden, og afroamerikanere har inntatt stadig flere topposisjoner i USA.

– Forskjellene sementerer seg selv om de ikke er skrevet inn i lovene på samme måte som før, sier Grindheim.

– Fanget i system

Sosiale problemer er langt mer utbredt blant svarte enn hvite. Mens afroamerikanere utgjør 12 prosent av totalbefolkningen, utgjør de 21 prosent av de fattige, ifølge tall fra US Census Bureau fra 2017. Også på statistikker for kriminalitet og utdannelse kommer afroamerikanere dårlig ut.

– Den sosiale mobiliteten i USA er liten selv om det motsatte er landets varemerke. Det gjelder særlig de svarte som på mange måter er fanget i et system der de har et veldig dårlig utgangspunkt, sier Grindheim.

Samtidig påpeker han at landet er preget av sterke motsetninger knyttet til verdier og kultur, blant annet tradisjonelle kristne standpunkter, patriotisme og våpenrettigheter.

– Mange konservative kristne mener at deres religiøse frihet er truet. De ser Trump som en effektiv leder som kan tale deres sak, sier han.

Splittet på søndag

– Hvordan har motsetningene preget de kristne miljøene som du har vært i kontakt med?

– Mange har påpekt at søndag klokken 11 er den mest segregerte timen i USA. Kristne kirker er området der integreringen har vært minst vellykket i hele samfunnet, sier Grindheim.

Tankekors

Professoren påpeker at det kristne budskapet handler om enhet blant alle mennesker i troen på Jesus Kristus.

– At den kristne kirke bærer et vitnesbyrd om nøyaktig det motsatte, er et stort tankekors, sier han.

Grindheim fremholder at det har vært gjort mange forsøk på å endre dette. Han mener det har vist seg vanskelig blant annet fordi kirkedannelser tradisjonelt har hatt sterk etnisk tilknytning.

Resten av intervjuet med Sigurd Grindheim kan også høres på itunes, Spotify eller andre plattformer som formidler podkast.

Sigurd Grindheim

Født i 1968.

Har vært journalist i Dagen, oversetter for Bibelen - Guds Ord (Bibelforlagets utgave fra 1997) og misjonær i Etiopia for Norsk Luthersk Misjonssamband.

I Fra 1998 til 2017 bodde han i USA og var tilknyttet Trinity International University i Deerfeld, Illionois.

Grindheim jobber i dag som professor ved Høgskulen på Vestlandet.

Powered by Labrador CMS