En kvinne holder opp skilt med påskriften: «De rike tar abort, de fattige dør» under en demonstrasjon for abort. Dagens abortlover i Argentina gjør at illegal abort er utbredt og medfører stor risiko for de fattigste i samfunnet. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB scanpix

Intens abortdebatt i pavens hjemland

I dag stemmer Argentina over retten til abort. Debatten i senatet har allerede vart i over 10 timer, og beskrives som svært følelsesladet.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Irland legaliserte selvbestemt abort i mai, var det ventet at en debatt i Argentina ville følge etter, og det har vært en svært opphetet debatt i det katolske landet, pave Frans sitt hjemland.

Underhuset i den argentinske nasjonalforsamlingen vedtok med knapp margin selvbestemt abort innen 14. uke tidligere i sommer. Avstemningen i underhuset var nervepirrende, og resultatet ble til slutt 129 mot 123 stemmer. Lovforslaget gikk videre til senatet, og i forkant var det varslet at 37 av 72 senatorer ville stemme nei til lovforslaget.

Mange demonstranter

Onsdag skulle loven opp til debatt. Det skulle, ikke uventet, bli en lang affære. Utenfor kongressbygningen samlet demonstranter seg i hopetall. Abortforkjempere med grønne skjerf, mens motstanderne velger babyblått som farge. Det var på forhånd satt opp sperringer for å holde de ulike grupperingene atskilt.

Per i dag er abort i Argentina kun tillatt i tre tilfeller: Når det er snakk om voldtekt, hvis det er risiko for mors live eller hvis fosteret er funksjonshemmet. Dette er i tråd med lovene i de fleste andre land i regionen. Det kun Uruguay og Cuba i Latin-Amerika som tillater selvbestemt abort fullt ut.

Presidenten motstander

Ulike veldedige organisasjoner har anslått at det årlig utføres rundt en halv million illegale, hemmelig aborter i Argentina, hvorav om lag 100 ender med at den gravide kvinnen dør.

Hvis lovforslaget blir vedtatt i senatet, sendes loven videre til president Mauricio Macri. Han er motstander av selvbestemt abort, men har sagt han ikke kommer til å legge ned veto og vil undertegne lovforslaget hvis det gå gjennom i senatet.

Det er ventet at selve avstemningen vil finne sted torsdag morgen norsk tid.

Powered by Labrador CMS