På Kleppe bedehus samles mellom 100 og 150 ungdommer annenhver lørdag.

Inviterer ordføreren inn i det han kalte et «lukket miljø»

Ungdommene på Kleppe bedehus reagerer på at ordføreren mener de ikke er åpne for alle. Nå ber de han komme og se selv.

Publisert Sist oppdatert

Den siste uken har debatten rast rundt høringsforslaget om nye retningslinjer for kulturstøtte i Klepp kommune i Rogaland.

Et politisk utvalg i kommunen ønsker å stille krav om at mottakere av støtten skal erklære at alle kan velges til «styre, tillitsverv og posisjonar, uavhengig av samlivsform, seksuell orientering, kjønn eller etnisitet», som det heter i forslaget.

For Klepp Kristelige Ungdomsforening kan dette bety et årlig tap av over 50.000 kroner. De samler mellom 100 og 150 ungdommer annenhver lørdag på Kleppe bedehus.

De kjenner seg ikke igjen i at de er en diskriminerende aktivitet.

– Dette er en spesiell situasjon for oss. De fremmer dette forslaget for å unngå diskriminering, men ender opp med å diskriminere en hel gjeng med ungdommer et annet sted, sier ungdomsarbeider Arne Jakob Tveita (22).

Han er tydelig på at saken er belastende og ønsker ikke å bli avbildet i forbindelse med saken.

Uenig med ordfører

Tveita beskriver ungdomsforeningen, eller «UF» som ungdommene selv kaller den, som en «ganske typisk ungdomsforening». De starter kveldene sine med et møte med tale og lovsang, før de fortsetter med leker, brettspill og kiosk resten av kvelden.

Forrige uke ga ordføreren på Klepp uttrykk for mistenksomhet overfor de kristne miljøene i kommunen.

– Jeg er i utgangspunktet veldig skeptisk til denne typen organisasjoner. Det har vi også sett på NRK Brennpunkt, at det er så lukka miljø at det er helt skremmende hvis du kommer på innsiden, sa ordfører Sigmund Rolfsen (Ap) til Dagen.

Tveita avviser at de er et «lukket miljø» og reagerer på sammenligningen med Brennpunkt-dokumentarene.

– Jeg vil si vi er et av de mest inkluderende miljøene på Klepp. Så lenge jeg har vært her har vi aldri sagt nei til noen, sier Tveita og legger til:

– Når han kaller det lukket er det ganske spesielt. Vi har åpne dører for alle som vil komme og omfatter veldig mye folk fra både kristne og ikke-kristne hjem. Ordføreren er også hjertelig velkommen på besøk når koronaen er over.

– Vil ramme ungdommene

– Dere risikerer å miste 50.000 kroner. Hva har det å si for opplegget deres?

– Vi har brukt pengene på de rundt 125 medlemmene våre. Vi har hatt både medlemsfester, turer og vi har kjøpt inn bordtennisbord og brettspill. Hvis vi mister støtten, er det 50.000 mindre å bruke på det. Så dette vil gå utover ungdommene, sier Tveita.

Kultursjef i Klepp kommune, Ulf Ludvigsen, har tidligere sagt til Dagen at dersom høringsforslaget blir vedtatt, vil aktivitetene måtte erklære at de oppfyller kravene neste gang de skal søke.

UF er tilknyttet Fokus Hverdagsmenighet, men er en selvstendig forening hvor ungdommene gjør alt. De fleste som sitter i styret er mellom 14 og 17 år.

De har ikke et samlivssyn i statuttene sine, og Tveita vet ikke hva de kommer til å gjøre.

– Det er vanskelig å si nå. Vi har ikke sett så mye på det. Dette er uansett en avgjørelse styret må ta, sier Tveita.

Pastor i Fokus Hverdagsmenighet, Aslak Tveita, sier at det ikke er aktuelt for dem å signere kommunens erklæring.

– Å kreve en slik erklæring er et linjeskifte. Spørsmålet blir hvor stopper dette? Vi har et statlig lovverk som ivaretar kompleksiteten i disse spørsmålene, og så kommer kommunen med en alt for enkel setning. Det er helt unødvendig, sier Tveita som er far til Arne Jakob Tveita.

– Ingen intensjon

Ordfører i Klepp kommune, Sigmund Rolfsen, sier han har fått veldig mange reaksjoner på uttalelsene sine og er tydelig på at dette er en sak som engasjerer mange.

– Står du fast ved uttalelsene dine?

– Jeg har sendt en bekreftelse til KrF på Klepp om at det var ingen intensjon om å sammenligne bedehusmiljøet på Klepp med disse dokumentarene som har blitt sendt på NRK, sier ordføreren.

– Mener du forstått at miljøet er lukket?

– Jeg kommenterer ikke dette mer. Det er Klepp kommune som er høringsinstans, ikke ordføreren.

– Ønsker du å beklage overfor forsamlingene?

– Jeg har sagt det jeg har sagt nå om mine intensjoner.

Han utelukker likevel ikke at han kommer til å takke ja til invitasjonen fra UF.

– Jeg har ikke fått noen invitasjon fra dem, men som ordfører har jeg som intensjon om å møte de som vil møte meg. Det gjelder alle lag og organisasjoner på Klepp, sier Rolfsen.

Dette er saken

I et høringsforslag til nye retningslinjer for utdeling av kulturstøtte i Klepp kommune ble det stilt krav om at mottakerne måtte si fra seg retten til å forskjellsbehandle på bakgrunn av kjønn og legning.

Konservative kristne menigheter og forsamlinger frykter nå at støtten vil forsvinne dersom de ikke endrer samlivssyn.

Powered by Labrador CMS