Inviterer til konferanse om ung jord
Jogeir Lianes mener at vitenskapen er på villspor når den melder at verden og livet er milliarder av år gammel. – Det får konsekvenser for samfunnet vårt, sier dataingeniøren som også er blitt politiker.
I selveste pinsehelgen håper Lianes å samle opptil 200 mennesker til konferanse om skapelse og vitenskap.
Slike konferanser finnes det mange av, men på Lianes og stiftelsen Skapers konferanse har samtlige foredragsholdere minst én ting til felles: De tror at universet, jorden, livet og mennesket ble skapt på seks dager for rundt 6.000 år siden.
– Det finnes egentlig bare to måter å drive forskning på. Enten tenker man at jorden alltid har vært som nå, eller så forsker man ut fra åpenbaringen om at jorden ikke alltid har vært slik, sier Lianes.
God Gud
Nylig gav Skaper, organisasjonen han leder, ut et magasin som ble sendt som betalt innstikk til avisen Dagen.
I magasinet skinner det tidvis gjennom at organisasjonen som gir det ut, har et ungjordskreasjonistisk syn på skapelse og vitenskap. Men for det meste er det ordinær bibelundervisning med vann i Bibelen som gjennomgangstema.
Og når Lianes snakker om skapelse så starter han gjerne der. Han snakker om hvordan et syn som hans peker på en god Gud, som skapte et skaperverk som var helt godt. På den andre side vitner evolusjonsteorien om millioner av år med sykdom, lidelse og død.
– Hvis lidelse og død kommer før lovbruddet, og det er noe Gud sier at er godt, da gir det for mange et problematisk gudsbilde og en Gud som ikke fortjener ære, sier han.
Litt teknisk
Han tror mange kan ha utbytte av konferansen. Det blir fort litt teknisk når man skal forklare hvor og hvordan vitenskapen tar feil om jordens alder, livets tilblivelse og vi alle stammer fra noen få mennesker for noen årtusen siden.
Men han lover at det blir holdt på et nivå som er tilgjengelig for flere. Konferansen skal holdes på Norsk Teknisk Museum i Oslo. Salen har plass til rundt 200, og Lianes har allerede 100 påmeldte, forteller han.
De fremmøte vil få høre foredrag av blant annet to amerikanske forskere tilknyttet ungjordskreasjonistiske tenketanken Answers in Genesis, og britiske Andy McIntosh fra Truth In Science, en organisasjon som ønsker å endre pensum i Storbritannia.
I tillegg er det flere norske foredragsholdere, blant dem Lianes selv.
Trosstyrkende
Et av spørsmålene som alltid dukker opp rundt skapelsesdebatter er dette: Er det slik at unge mennesker som får høre at Bibelen entydig sier at jorden er 6.000 år gammel mister troen i møte med vitenskapen på videregående og universitet? Eller er det, slik Lianes mener, helt motsatt?
Unge som er blitt undervist i en god skapelse, effekten av syndefallet og en vitenskapelig anskuelse som bekrefter dette, holder seg i større grad til troen, hevder han og viser til en undersøkelse fra amerikanske Barna Group.
– Jeg har hørt dem som hevder at det er motsatt, men jeg har ikke sett tall som tyder på det.
– Men har du forståelse for at det kan være krevende å møte en unison vitenskapelig enhet om universet, jorden og livets alder etter å ha vokst opp med at ungjordskreasjonisme ikke bare er bibelsk, men også at det støttes av vitenskapen?
– Jeg forstår at det kan være krevende. Men de aller fleste troende mennesker kommer jo til et punkt der de må evaluere hva de tror på i møte med det de møter ellers.
Vitne falskt
Det er gudssyn som gjør det så vanskelig for Lianes å hente inn foredragsholdere med et annet grunnsyn enn det han har.
Han medgir at det er vanskelig å snakke om det.
– Mitt problem er at det står i Bibelen at du ikke skal vitne falskt. Når man vitner om at Gud bruker millioner av år med mye lidelse for å skape, så opplever jeg det som å vitne falskt. Gud er opptatt av sin egen ære, det han har sagt og gjort er ekstremt viktig, sier han.
Men et spørsmål om frelse vil han ikke gjøre det til.
– Nåden kan være større enn jeg kan fatte og begripe. Men hvis hovedvitnesbyrdet mitt om Gud blir slik at Gud ser ut til å være ond, da må en ta det på alvor.
– Men ditt vitnesbyrd kan kanskje få troen til å virke lite troverdig i møte med det vi ellers vet om verden?
– Det går begge veier det ja. Hvis det er slik at Gud ikke skapte alt godt, og brukte millioner av år på det, og jeg så vitner om at det er sant; Da vitner jeg også falskt. Men jeg har ennå til gode å møte noen som kan vise at Bibelen lærer millioner av år med lidelse før syndefallet.
Peke på en god skaper
Når Lianes skal forklare hva han håper Skaper skal bidra med, så kommer han tilbake til det samme: Å fortelle at Gud er god, ved å vise at skaperverket var helt godt før syndefallet.
Han tror det vil få store konsekvenser om dette synet ble mer utbredt.
– Dersom kristne mennesker begynte å tro på Bibelens grunnfortelling om hvordan det virkelig henger sammen, så ville de forandret vårt samfunn på alle plan. Vi ville tenkt helt annerledes om store, gjennomgripende spørsmål, sier Lianes.