Irakiske kristne: ISIL er verre enn Djengis Khan
Lederen for Iraks største kristne kirke sier at ISIL-islamistene som drev de kristne ut av Mosul, er verre enn den mongolske krigeren Djengis Khan som plyndret Bagdad i middelalderen.
Den kaldeisk katolske patriarken Louis Raphael Sako ledet an i en bølge av fordømmelse av sunnimuslimene som ga de kristne valget mellom å konvertere og underkaste seg deres radikale styre, dra sin vei, eller bli drept med sverd.
Det kristne samfunnet har holdt til i Mosul i hundrevis av år, men i dag sørger de kristne flyktningene over sine tapte hjem og en usikker framtid i Irak.
Men de fikk støtteerklæringer og løfter om hjelp både fra tidligere sunnimuslimske naboer og sjiamuslimske ledere.
I Vatikanet fordømte pave Frans forfølgelsen av kristne i regionen som er kristendommens fødested, mens FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa at ISILs opptreden kan være en forbrytelse mot menneskeheten.
Solidaritet
Og i de hellige byene Karbala og Najaf som allerede har tatt imot tusener av sjiamuslimske flyktninger, sa politiske ledere at dørene er åpne også for kristne.
Hundrevis av kristne familier flyktet fra Mosul før lørdagens ultimatum, mange av dem fratatt alle sine eiendeler. De dannet de siste restene av et samfunn som en gang besto av titusener av mennesker og som har bodd i Mosul siden kristendommens første år.
Folk fra andre religiøse samfunn, inkludert sjiamuslimer, yazidier og sjabaker, har også flyktet fra de ultrakonservative militante som har sprengt moskeer og andre gudshus i lufta og beholdt flyktningenes eiendeler.
Ikke bare kristne
– De grusomme forbrytelsene til ISIL er ikke bare mot de kristne, men mot hele menneskeheten, sa Sako i sin preken under en gudstjeneste i Bagdad, der 200 muslimer også var til stede i solidaritet med de kristne.
– Hvordan kan det ha seg at mennesker i det 21. århundre kan jages fra sine hus bare fordi de er kristne, sjiamuslimer, sunnimuslimer eller yazidi, sa han.
– Kristne familier er kastet ut av sine hus, deres eiendeler er stjålet og deres hus og eiendom konfiskert i Den islamske statens navn, sa han videre.
– Selv Djengis Khan og hans sønn Hulagu gjorde ikke det, sa han med henvisning til hvordan en mongolsk hær under ledelse av Hulagu angrep og plyndret Bagdad i 1258.
Muslimsk støtte
Titusener av mennesker ble drept, et kalifat som hadde vart i 600 år ble lagt i grus, og Bagdad lå i ruiner i flere århundrer etterpå.
Mange av muslimene som var til stede, holdt opp plakater der det sto «Jeg er iraker, jeg er kristen» eller tegnet bokstaven N som er den første bokstaven i det arabiske ordet for kristen, på skjorta.
En av dem som har måttet flykte, er den 35 år gamle firebarnsmoren Umm Ziyad, som nå bor i deler et hus med flere andre fordrevne familier i den kristne byen Qaraqosh, 30 kilometer øst for Mosul.
– Vi vet ikke hva vi skal gjøre eller hva som kommer til å skje med oss. Kommer vi noensinne hjem igjen? Vil regjeringen jage terroristene på flukt, sier hun.
Støtte fra naboene
Selv om folk er redd for å snakke, er det flere sunnimuslimer i Mosul som uttrykker sin sympati for sine kristne naboer.
– Vi synes det er urettferdig og mot islams prinsipper, sier en sunnimuslim i byen som snakket med mediene over telefon.
– Kristne har levd i Mosul i over tusen år, og de fleste av dem er flotte mennesker: leger, ingeniører, kunstnere. At de er reist, er et enormt tap for Mosul, sa han videre.
Iraks statsminister Nouri al-Maliki fordømte behandlingen de kristne har fått og angrepene på kirker i Mosul, som han sa viser den ekstreme kriminaliteten og terroren ISIL står for.
Men en av Malikis kristne rivaler, Ahmed Chalabi, sa at Maliki selv er skyld i den verste krisen Irak har gjennomlevd på årevis, og at han ikke har vært i stand til å gi sitt folk beskyttelsen de har krav på. (©NTB)