Iranske kvinner kaster hijaben
Iranske kvinner vil la vinden blåse gjennom håret.
– Motepolitiet eksisterer virkelig i Iran. Kvinner som ikke dekker til håret sitt, går med for tettsittende klær eller for mye sminke kan bli kastet i fengsel, sier den iranske journalisten Masih Alinejad til New Internationalist Magazine.
Alinejad vant nylig en menneskerettighetspris for sitt arbeid for kvinnelige rettigheter. Geneva Summit for Human Rights and Democracy gav henne prisen for sin facebookgruppe «My Stealthy Freedom». Gruppen har blitt en møteplass for kvinner som ønsker at loven om obligatorisk hijab skal bli avskaffet.
– Gruppen er et sted vi iranske kvinner kan komme sammen å skape vår egen frihet. Disse kvinnene er borgerjournalister. De sprer nyhetene på sosiale medier så verden kan se det vi ikke har lov å snakke om i Iran, sier Alinejad til The Georgetown Journal.
LES: Stortingspolitikere boikotter Iran-reise
800.000 medlemmer
Hijab ble påbudt i Iran etter den iranske revolusjonen i 1979. Alinejad sin Facebookgruppe har i skrivende stund over 800.000 medlemmer. Iranske myndigheter har lagt merke til gruppens økende popularitet.
Det ble spredt falske nyhetsartikler om at Alinejad hadde blitt gjengvoldtatt i London foran sin sønn, fordi hun hadde tatt av seg hijaben sin. Alinejad avkrefter ryktene om seg selv til den britiske avisen The Independent.
Propaganda
– Rykteflommen er ikke sann. Det er ren propaganda, forteller hun.
– Frykt og propaganda er ikke lenger like effektivt. De som bryter loven, og viser håret i offentlighet opplever heller at andre, også menn, ønsker at de skal kunne velge hvordan de vil kle seg. De ønsker mer frihet for sine døtre, søsken og koner, understreker hun.
«My Stealthy Freedom» inneholder bilder hvor menn står ved siden av kvinner uten hijab for å vise sin støtte.
Alinejad lever i eksil etter å ha publisert kritiske artikler om president Mahmoud Ahmadinejad. Hun bor for tiden i London hvor hun fortsetter å bygge opp gruppen.
LES: Mødrene kommer uten, døtrene kommer med
70 piskeslag
Professor i religionshistorie og spesialist på islam, Kari Vogt, sier motstanden mot obligatorisk hijabbruk ikke er et nytt fenomen.
– Det har vært motstandere av dette i flere år. Det er mange som er veldig lei, og det er en økende sivil ulydighet er å se i landet.
Vogt var selv i Iran i oktober og forteller at flere da hadde begynt å ta av seg hijaben når de kjørte bil.
– Det er heller ikke lov. Det var mye strengere før. Jeg tror det vil skje ting over tid som kan forandre denne loven.
Den lovfestede straffen for å gå uten hijab i Iran er 70 piskeslag. Vogt sier dette sjelden forekommer.
– Det er blitt vanligere å protestere, så jeg tror ikke medlemmene av denne gruppen risikerer så veldig mye, men plutselig slår noen til. Du er aldri helt trygg.
Vogt forteller at det er spesielt de konservative religiøse som vil beholde loven. De mener at hijab er en islamsk plikt.
– Det står ingenting direkte i koranen om at hijab er nødvendig, men koranteksten har blitt tolket slik gjennom tidene.
Mannlig støtte
Vogt bekrefter at opphevelsen av hijabpåbudet også har oppslutning blant menn.
– Absolutt. Det er mange menn som støtter kvinnene i dette kravet, av samme grunn som kvinene selv har. Man liker ikke tvang, og mener denne loven er et overgrep.
Et speil
Alinejad fortalte til The Georgetown Journal at hun ikke ønsker å se iranske kvinner sin kamp for egne rettigheter bli begavet av landets styre.
– Iranere vil ha oppmerksomhet fra vesten for å avsløre disse bruddene på menneskerettighetene. Bildene og videoene som blir lagt ut på denne gruppen gir iranske kvinner et speil å se i, slik at de forstår at de ikke er alene i denne kampen.
«My Stealthy Freedom» handler ikke om man burde gå i hijab eller ikke, men om friheten til å velge, sier Alinejad.
– Vi har bare Facebook, sosiale medier og vårt ord mot noen andres mens styret i Iran har våpen, ammunisjon og makt. Dette er ikke en rettferdig krig, avslutter hun i sitt intervju med den britiske avisen.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));