IS-tiltalt kvinne ville hyre menneskesmugler etter Vasquez' død
Da Bastian Vasquez døde mens han laget bomber, så den tiltalte kvinnen sitt snitt til å rømme fra Syria. Men forsøkene på å hyre en menneskesmugler mislyktes.
– Jeg ble satt ut i første omgang da jeg fikk beskjed om at Bastian var død. Men da jeg kom til meg selv, skjønte jeg at nå kunne jeg komme meg ut, sa den 30 år gamle kvinnen i retten tirsdag.
Under terrorsaken i Oslo tingrett tirsdag fortsatte kvinnen, som er tiltalt for gjennom seks å ha deltatt i en terrororganisasjon, sin forklaring. Det langvarige oppholdet taler tilsynelatende mot hennes påstand om at hun allerede etter tre måneder ønsket å forlate Syria og reise hjem til Norge.
Hun fortalte mandag hvordan hun ganske kort tid etter at hun sluttet seg til ektemannen Bastian Vasquez i 2013, skjønte at hun «var på feil sted».
Tirsdag gikk hun, til dels gråtende, dypere inn i beskrivelsene av hvordan hun ble utsatt for vold og seksuelle overgrep, og hvordan Vasquez angivelig nektet henne legehjelp. Flere ganger skal hun ha bedt ham om skilsmisse, noe hun skulle få hvis hun ga fra seg sønnen, forklarte hun.
– Men jeg stolte ikke på ham. Jeg kunne ikke være trygg på at han ville gi meg skilsmisse selv om han tok sønnen min, sa kvinnen.
Fryktet at faren skulle bli drept
Faren kom på et tidspunkt på besøk til kvinnen i Syria og ville at hun skulle bli med tilbake til Norge. Kvinnen forklarte at hun flere ganger mens faren var på besøk, sa til ektemannen at hun ønsket å reise hjem.
– Helt på slutten av besøket sa Bastian at hvis jeg ikke slutter å mase, så skyter han pappa i hodet, sa kvinnen.
Hun viste til at ektemannen hadde fortalt at han hadde deltatt i tortur av en annen far som var på besøk hos døtrene i Syria, og at denne påstanden gjorde at hun trodde på ham da han kom med trusselen.
Kontaktet advokat i Norge
I april 2015 døde den norsk-chilenske fremmedkrigeren mens han drev med produksjon av bomber for IS. Det kunne være konas mulighet til å slippe ut av Syria og komme seg hjem til familien i Norge, framholdt hun selv.
– Jeg tok kontakt med min norske advokat og sendte et detaljert bilde av hvor jeg bodde, slik at de kunne sende en smugler som kunne hente meg derfra. Men byen var for liten og for godt kontrollert.
Epostkontakten med den norske advokaten Bjørn Nærum er tidligere dokumentert av VG og skal underbygge tiltaltes påstand om at hun ble holdt tilbake i IS-kontrollerte området i Syria mot sin vilje.
Flyttet til IS-hovedstaden
Kvinnen forklarte tirsdag hvordan hun etter hvert mistet håpet om å bli smuglet ut av Syria. De som skulle hjelpe henne, ble forhindret, ombestemte seg eller mislyktes. Hun fikk beskjed om å flytte til en større by, hvor innfartsårene var dårligere kontrollert.
– Det var derfor jeg giftet meg på nytt. Hvis jeg fikk en mann som var i Raqqa, kunne jeg kanskje komme meg videre, sa hun.
Den nye ektemannen var shariadommer og bosatt i Raqqa, en periode omtalt som IS-hovedstaden i Syria. Av ham fikk hun løfter om at hun skulle få dra til Tyrkia for å treffe familien, og at hun skulle slippe å føde flere barn.
Men den nye ektemannen holdt ikke løftene sine, forklarte hun. Han skulle bli faren til hennes datter, og det skulle ta ytterligere nesten fire år før hun ble brakt til al-Hol-leiren av kurdiske soldater da IS i stor var tvunget tilbake.
Mannen døde i kamp i 2017. Den tiltalte kvinnen giftet seg kort tid etter med en av hans kamerater.
– Du overlever ikke som kvinne i Raqqa uten en mann, forklarte kvinnen.
Sønnen trengte legehjelp
Sønnen hennes var på det tidspunktet tre år gammel og datteren ett. Gutten var alvorlig syk, og en av hensiktene med ekteskapet var å forsøke å få sønnen til behandling hos en ordentlig lege.
– Jeg hadde ikke noen interesse av å skape et kjærlig forhold. Jeg hadde gitt opp. Jeg ga blanke i alt, og hadde ikke noe annet ønske enn å overleve og sørge for at barna mine fikk det bedre, sa hun.