ISIL hevder å ha tatt enda en by
Irakiske opprørere hevder å ha tatt enda en by i Nord-Irak. USA oppfatter krisen som så alvorlig at de overveier et samarbeid med Iran for å stanse de sunnimuslimske ekstremistene.
ISIL hevdet natt til mandag på Twitter at de hadde erobret mesteparten av byen Tal Afar, «med unntak av en et mindre, tungt voktet område som er kjent som den grønne sonen».
Innbyggere i byen, der de fleste hører til den turkmenske minoriteten, bekreftet på telefon at Tal Afar var falt etter harde kamper med falne på begge sider.
– Byen ble overrent av militante. Det var harde kamper, og mange ble drept. Sjiamuslimske familier har flyktet mot vest, og sunnimuslimske familier har flyktet mot øst, sa en lokal tjenestemann.
Tal Afar ligger en kort kjøretur vest for Mosul, millionbyen som noen hundre ISIL-krigere inntok i forrige uka da de innledet en offensiv i hele Nord-Irak.
Regjeringshæren på sin side hevder den har hatt framgang mot ISIL-styrkene nærmere Bagdad. 23 ISIL-krigere skal ha blitt drept nord For Baquba, samtidig som sikkerheten rundt den internasjonale flyplassen ved Bagdad er styrket.
Evakuerer stab
USA oppfatter krisen som så akutt at de har innledet evakuering av deler av staben på ambassaden, og samtidig vurderer et samarbeid med Iran for å stanse ISIL.
Noen av de amerikanske ambassadeansatte skal sendes midlertidig til konsulatene i Basra i sør og den kurdiske hovedstaden Erbil, byer som foreløpig er rolige. Andre skal flys til ambassaden i Amman i Jordan.
Også Australia skal evakuere deler av sin ambassadestab. Samtidig opplyser USA at sikkerheten skal styrkes på det enorme ambassadekomplekset i den tungt sikrede grønne sonen i Bagdad.
Søker hjelp fra Iran
Ifølge Wall Street Journal kan det bli møter med Iran allerede denne uka i forbindelse med en ny runde om Irans atomprogram.
Irans president Hassan Rouhani sa i helgen at han er åpen for samtaler med USA om amerikanerne tar opp kampen mot «terroristene» i Irak. Sjiamuslimske Iran er en nær alliert av Iraks sjiamuslimske statsminister Nouri al-Maliki.
En amerikansk tjenestemann sa søndag at de ikke har noe å kommentere om en slik dialog, men det er klar følelse i Washington at USA ikke utelukker samtaler med Iran, og Det hvite hus har ikke avvist Wall Street Journals melding.
Hvilke diplomatiske kanaler som skal benyttes, er foreløpig uklart, opplyser avisens kilder. En mulighet er Wien, der amerikanske og iranske utsendinger mandag møtes til nye diskusjoner om Irans atomprogram. USAs viseutenriksminister Bill Bums vil være til stede under disse samtalene.
Masselikvidering av sjiaer
Et signal om hvor alvorlig trusselen fra ISIL er, er meldinger gruppa selv har sendt ut der de hevder å ha massakrert 1.700 sjiamuslimske irakiske soldater.
Bilder som ISIL har lastet opp på nettet, hevdes å vise ISIL-krigere som summarisk likviderer titalls tilfangetatte irakiske soldater.
Selv om meldinger fra rundt om i landet synes å vise at ISILs hensikt er å drepe så mange sjiamuslimer som de kan få fatt i, kan ikke påstanden om at 1.700 soldater er drept, bekreftes.
Ifølge New York Times er måten bildene er lagt ut på, åpenbart beregnet på å tirre sjiamuslimske irakere til å reagere med raseri og frykt, og til å framprovosere en direkte sekterisk konflikt mellom sjiaer og sunnier i regionen.
I en av bildetekstene heter det at «skitne sjiaer drepes i hundretall» og i en annen beskrives «likvideringen av sjiaer som rømmer fra sine militærbaser».
Hittil har sjiamuslimene, som utgjør flertallet i Irak, ikke latt seg provosere, og storayatolla Ali al-Sistani, sjiaenes åndelige leder, sendt ut en appell til alle om størst mulig selvbeherskelse i en vanskelig periode. (©NTB)