Islam Net mener tiltak mot radikalisering er feilslått
Regjeringens tiltak mot radikalisering er ikke tiltak muslimene tror vil hjelpe, og dermed feilslått, mener lederen i Islam Net, Fahad Qureshi.
– Det er flere tiltak som må til. Problemet er at regjeringen fokuserer ganske feil. Regjeringen fokuserer på tiltak som den tror vil fungere, ikke på tiltak vi muslimer mener vil hjelpe, sier Fahad Qureshi til Aftenposten.
Han vedgår at radikalisering av muslimer og et økende antall norske fremmedkrigere er et problem. Ifølge Quereshi starter radikaliseringen med at muslimske ungdommer utsettes for propaganda, og at de tror at denne forståelsen av islam er den korrekte.
Lederen i Islam Net mener den viktigste årsaken til radikalisering er norsk og vestlig utenrikspolitikk – krigene i Irak og Afghanistan, samt fangeleiren på Guantánamo på Cuba.
– Bruk konservative
Quereshi oppfordrer regjeringen til å utnytte konservative muslimske miljøer i kampen mot radikalisering, istedenfor det han kaller «feil folk» på den muslimske siden, som Minotenk og LIM-nettverket. Qureshi sier disse organisasjonene støtter en «liberal islam» som setter mennesket i sentrum, framfor Gud.
Islam Net har ifølge sine egne nettsider en visjon om å «oppklare misoppfatninger og gjøre informasjon om islam tilgjengelig for ethvert hjem i Norge og samtidig øke kunnskap om islam blant muslimer». Organisasjonen har over 2.000 medlemmer her i landet.
Qureshi har tidligere avvist at Islam Net sprer hat og understreket at nettverket står for islam slik den store massen av muslimer tror på.
– Bekymringsfull utvikling
Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) onsdag la fram sin årlige åpne vurdering av trusselbildet, fastslo PST-sjef Benedicte Bjørnland igjen at det er ekstreme islamister som står for den alvorligste trusselen mot Norge. Hun mener utviklingen er bekymringsfull.
– Det er et ekstremt, islamistisk miljø som utgjør den tydeligste terrortrusselen. Så er vi heller ikke naive på at det kan skje hendelser fra det høyreekstreme miljøet, sa Bjørnland til NTB.
Hun påpekte imidlertid at ikke bare muslimske, men også etnisk norske ungdommer blir radikalisert.
PST mener også at problemet med hjemvendte fremmedkrigere vil vedvare, og at det i tillegg er fare for angrep utført av sympatisører av ulike islamistgrupper.