UROKKELIG: Sheik Amr fremstår som venlig, men urokkelig, da Dagen møter ham i Kairo. Han fastholder at en muslim som forlater troen, må dø.

Islamist: – Frafalne må dø

Grunnen til at kristen misjon må være forbudt er at alle frafalne fra islam straffes med døden, mener den egyptiske islamisten Sheikh Amr.

Publisert Sist oppdatert

– Kristne vil få det mye bedre i en islamsk stat, de vil få flere rettigheter enn de har i dag, sier Sheikh Amr og lener seg fremover på kafébordet ute på gaten i El-Manial, en bydel som ligger på øya Rhoda sør i den egyptiske hovedstaden Kairo.

– De kan få alle posisjoner i samfunnet, men slipper militærtjeneste mot å betale jizya, en egen skatt for de kristne, som er til for å beskytte dem. Det eneste unntaket er at kristne ikke kan bli president. Presidenten må være muslim.

Forbudt å forkynne

Forsiden av Dagen lørdag 31. oktober 2015.

Under president Mohamed Mursi fikk han forelese om islam på en egyptisk TV-kanal. Nå har han en mindre profilert posisjon, men nøler likevel ikke med å si hva han mener.

Heller ikke når vi tar opp et sensitivt tema: Kristne minoriteters situasjon under et islamsk styre.

– Ville en som meg kunne få lov til å fortelle om det kristne evangeliet?

– Nei.

– Hvorfor kan en muslim invitere andre til islam, mens en egyptisk kristen ikke kan gjøre det samme?

– Det er slik islamsk lov er.

– Straffen er døden

Sheik Amr er vennlig, men urokkelig. Han snakker i korte, enkle setninger. Kanskje fordi han møter en utenlandsk gjest.

– Er det fordi du er redd for det kristne budskapet?

– Nei. Men om en muslim som blir påvirket til å forlate islam faktisk gjør det, er straffen døden.

Henrettelse

– Er det ikke mulig å la være å henrette de som slutter å være muslimer?

– Nei. Islamsk lov er helt klar.

Flere har sagt nei til å møte oss. Jeg har fått hjelp av en redaktør i en av de større, regimevennlige avisene. Likevel har flere ved Al-Azhar-instituttet, en av den islamske verdens viktigste læresteder, sagt nei til å møte oss. De vil ikke snakke.Temaet oppfattes som for sensitivt.

Min egyptiske kollega mener også at de er redde for å snakke. Redde for å si noe galt, til en utenlandsk journalist. Noe regimet til Egypts nye hersker, Abdfelfattah Al-Sisi, kan oppfatte som kritikk.

Men Sheikh Amr er ikke redd. Han smiler vennlig og svarer uten å nøle. Amr er salafist, en som ønsker seg tilbake til en idealstat bygget på prinsippene fra profeten Mohamads levetid og de første fire kalifene som fulgte etter ham.

Ifølge salafistene var disse al-rashidun, rettledede. Derfor må man forsøke å leve og handle mest mulig som dem. De som fulgte etter var ikke like fromme.

«Nasara»

Amr har likevel lite til overs for salafistpartiet Al-Nur, som etter først å ha vært alliert med Det muslimske brorskapet byttet side da de ble fjernet fra makten sommeren 2013.

Han er heller ikke medlem av Det muslimske brorskapet, men åpenbart en sympatisør. Mange av tilhengerne av Egypts avsatte president Mohamed Mursi er fengslet, men sheikh Amr får fortsette sin virksomhet ved en av moskeene i nabolaget. Bare ikke på TV.

Ifølge amerikanske og egyptiske forskere er det mellom tre og fem millioner salafister i Egypt. Noen støtter ekstreme grupper, de fleste er mer tradisjonelle og noen er medlemmer eller tilhengere av den nå forbudte bevegelsen Det muslimske brorskap.

Ifølge Kent Davis-Packard ved Center for Middle East Policy ved Brookings opplevde de salafistiske bevegelsene i Egypt voldsom fremvekst etter den egyptiske revolusjonen i 2011. Frem til da hadde denne retningen for det meste holdt seg unna politikk. Salafistbevegelsen finnes over hele Midtøsten og har sitt utspring fra Saudi-Arabia.

Sheikh Amr fortsetter å snakke om de kristne i Egypt. Eller, han bruker et annet begrep. Nasara.

Jeg spør ham om hvorfor.

– Nasara viser til de som fulgte Isa, fred være med ham.

Isa er navnet Koranen bruker om Jesus. Kristne arabere kaller Jesus for Yosva. De kaller seg selv masihin, etter al-masih, frelseren.

– Hvorfor kaller du dem ikke kristne?

– Fordi det ville være å anerkjenne at Isa, fred være med ham, stod opp fra de døde.

Ifølge Koranen døde nemlig Jesus på korset. Sheikh Amr fortsetter med å forklare at den opprinnelige Bibelen ikke inneholdt noe om at Jesus stod opp fra de døde. Dette var noe som ble lagt til i ettertid.

– De som tror på dette er korstilbedere, sier Amr.

– Tror ikke alle kristne på dette?

– Nei, ikke alle, hevder han.

Selv om han insisterer på at kristne vil få det bedre i et islamsk Egypt, er han ikke full av lovord om sine landsmenn. – Alle vet at de fleste kristne er forretningsfolk og rike. De ansetter bare andre kristne. Det er bare å se på fengslene, de er fulle av muslimer, men det er ingen kristne der.

Vil ikke ønske god jul

Vi møtes under fastemåneden ramadan i Egypt. Da vi hilste ønsket jeg ham en velsignet høytid, slik skikken er i Egypt. Men Amr ville aldri ønske kristne god jul eller påske.

– Det er ikke tillatt fordi det er å anerkjenne disse høytidene. Jeg kan ønske dem gode dager på andre måter.

Den skjeggete mannen smiler. Vi småprater litt, reiser oss opp og går hver til vårt.

Sheikh Amr forsvinner ned gaten, til en liten moske. Det er tid for kveldsbønn.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Fritt Ord

Denne artikkelen er delfinansiert ved stipend som frilansjournalist Lars Akerhaug har mottatt fra stiftelsen Fritt Ord.

Powered by Labrador CMS