Islamister og religiøse jøder avgjør i Israel
Det endelige valgresultatet i Israel viser et land som er dypt splittet i synet på statsminister Benjamin Netanyahu. Mest sannsynlig går det mot et femte valg.
Netanyahus høyreparti Likud fikk flest representanter, men mistet seks og endte opp med 30 av de 120 plassene i nasjonalforsamlingen Knesset, viser det endelige valgresultatet.
Dette er under halvparten av de 61 som gir flertall, og Netanyahu må nok en gang forsøke å få en rekke mindre høyrepartier og religiøse partier med i en koalisjon. Lykkes han ikke, må det nok et valg til.
Foreløpig ser det ikke lyst ut for Israels mangeårige statsminister, som er tiltalt for korrupsjon og risikerer flere år i fengsel dersom han blir funnet skyldig.
Religiøse partier
Netanyahu kan regne med støtte fra de to ultraortodokse partiene Shas og Det Forente Torapartiet, som sikret seg henholdsvis ni og sju representanter.
Han har også Den nasjonalreligiøse listen, som fikk seks representanter, i ryggen.
Dette gir imidlertid bare 52 representanter til sammen og er ikke nok til å danne en styringsdyktig koalisjonsregjering.
Opposisjon
Partiene som inntil videre har gjort det klart at de ikke støtter en ny Netanyahu-regjering, har til sammen 57 representanter.
Det religionskritiske sentrumspartiet Yesh Atid er størst blant dem med 17 representanter, mens sentrumspartiet Blått og hvitt får åtte representanter i Knesset.
Det sekulære høyrepartiet Yisrael Beiteinu og Arbeiderpartiet får begge sju representanter, mens høyrepartiet Nytt håp, venstrepartiet Meretz og Den arabiske felleslisten får seks hver.
Uavhengige
Høyrepartiet Yamina og islamistpartiet Raam får henholdsvis sju og fire representanter, men har ennå ikke valgt side. De ser dermed ut til å kunne avgjøre hvilken ny regjering Israel får, eller om det må holdes nok et valg.
De fleste regner med at Yamina, som appellerer til både religiøse og sekulære velgere til høyre for Likud, til slutt vil støtte Netanyahu. Men det endelige resultatet viser at dette ikke er nok. Inkludert Yamina-representantene får Netanyahu-blokken bare 59 av de 61 som kreves for å få flertall.
Utelukker hverandre
Dermed står det lille islamistpartiet igjen på vippen. Nylig overrasket partileder Mansour Abbas de fleste da han trakk seg fra samarbeidet med de øvrige arabiske partiene.
Han erklærte samtidig at Raam heretter kan tenke seg å samarbeide med sionistiske partier, også på høyresiden, for å kjempe mot kriminalitet og forbedre de sosiale forholdene i arabisk sektor.
Tidligere denne uken sa en av Israels ledende politiske eksperter, Yaron Deckel, til Dagen at det ikke er helt umulig at Netanyahu og Abbas kan lage en ny allianse.
Tanken på dette får imidlertid flere av Netanyahus støttespillere til å steile. Særlig har reaksjonene vært sterke i det ekstreme høyre-religiøse partiet Jødisk makt, et av tre partier som utgjør den nasjonalreligiøse listen.
– Mansour Abbas er en mann som har skrevet at han støtter Hamas, sier Ben Gvir til tv-stasjonen Channel 12. Andre høyrepolitikere anklager Abbas for å støtte terrorisme. I etterkant har representanter for Raam nærmest utelukket et samarbeid som innbefatter Ben Gvir og hans fraksjon.
– Det vil være svært vanskelig for oss å samarbeide med en person som er så fiendtlig innstilt til det arabiske samfunnet, sier nyvalgt Knesset-representant Mazen Ghanaim til The Times of Israel.
Sa nei til frieri
Valgekspert Yaron Deckel spådde tidligere denne uken i intervju med Dagen at Netanyahu ville forsøke å lokke enkeltrepresentanter fra opposisjonen over til sin side.
Overfor The Times of Israel bekrefter Yifat Shasha-Biton, nummer to på listen til partiet Nytt håp, at flere personer nær Netanyahu har tilbudt henne å bli utdanningsminister dersom hun skifter side. Hun utelukker dette, og ber Netanyahu trekke seg.