Israel bekymret for innsamling på norske skoler
Den israelske ambassaden i Oslo ba om møte med kunnskapsministeren etter at årets Operasjon Dagsverk ble kjent.
1. november i år skal tusenvis av norske skoleungdommer samle inn penger til «palestinsk ungdom sin innsats for en bedre fremtid».
Det er KFUK-KFUM Global som står bak arbeidet som i år ble valgt til OD-prosjekt.
Tittelen på OD-prosjektet er «Et liv i fengsel. Traumebehandling og utdanning til palestinsk ungdom som lever under okkupasjon».
Ba om møte
Kort tid etter at det ble klart hvilke prosjekt som OD skal samle inn penger til, ba den israelske ambassaden i Oslo om et møte med kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H). Innsamlingsaksjonen skulle være tema. Kunnskapsministeren takket imidlertid nei til møtet og henviste videre til Utdanningsdirektoratet.
– Vi synes ønsket om å forbedre situasjonen for palestinsk ungdom er en god sak. På samme tid vet vi at organisasjonen bak prosjektet KFUK-KFUM gikk inn for boikott av Israel i 2014. Vi ønsker å ta opp våre bekymringer for at kampanjen kan blir politisert, skriver kommunikasjonssjef ved ambassaden, Beate Mikkelsen, i en e-post til Dagen. Hun vil ikke kommentere saken ytterligere.
– Krig og trakassering
I presentasjonen for prosjektet skriver KFUK - KFUM Globalt:
– «De fleste palestinske tenåringer har erfaringer med alvorlig urettferdighet og møter alvorlige hindringer av både politisk og personlig karakter. Krig, trakassering, arrestasjoner og andre hendelser legger ikke bare begrensninger på ungdoms livsutfoldelse og bevegelsesfrihet, men generer også voldsspiraler og bidrar til traumer eller apati hos unge palestinere (...).Målet for prosjektet er å aktivt involvere ungdommer i arbeidet for rettferdig og bærekraftig fred».
– God intensjon
Himanshu Gulati er stortingsrepresentant for Frp og medlem av arbeidsutvalget for Israelsvenner på Stortinget. Han mener det er «hyggelig» at Operasjon Dagsverk vil hjelpe ungdommer som lever i et konfliktområde, men understreker at det er viktig å understreke at konflikten har flere sider.
– Jeg vil oppfordre Operasjon Dagsverk om å være sitt ansvar bevisst og få frem begge sider, ikke minst traumene og frykten som også israelske barn føler på fra terror og rakettangrep, sier Gulati og fortsetter:
– Det er veldig synd om en velment innsamlingsaksjon bidrar til at unge i Norge bare tror konflikten har en side, og om dette bidrar til hat og en ubalansert oppfatning. Det har vi allerede nok av, og trenger ikke mer av. Operasjon Dagsverk retter seg mot tusenvis av unge personer og har en sterk påvirkningskraft.
– Kan aksjonen bidra til mer antisemittisme i norsk skole?
– Aksjonen har en god intensjon, men det er viktig at OD passer på at informasjonen de gir ikke bidrar til mer antisemittisme og en ensidig fremstilling av konflikten. Jeg vil ikke kritisere dem for aksjonen, men når vi vet hvilket hat og hvilke følelser denne konflikten skaper, er det viktig å få frem begge sider slik at ikke situasjonen blir vanskeligere for norske jøder, sier Gulati.
Forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, tror ikke innsamlingsaksjonen vil gi økt antisemittisme.
– Kampanjen har fått såpass mye publisitet, at de som står bak må være påpasselig med at det ikke skjer. Risikoen er der, men jeg tror de vil være påpasselige, sier Kohn.
Men også han er kritiske til bistandsorganisasjonen som driver prosjektet.
– På overflaten ser det ikke så verst ut. Men vi vet imidlertid hvem som står bak. KFUK- KFUM Global støtter BDS-bevegelsen og det tar vi avstand fra.
– Provoserende
Suzanne Aabel er norsk jøde, programleder, spaltist og blogger. Hun synes innsamlingen virker «ganske provoserende».
– For Guds skyld, gi palestinske ungdommer penger. Det trengs, men da man skal passe nøye på at pengene faktisk kommer frem til disse ungdommene, sier Aabel og forstetter:
– Det er en grunn til at den palestinske befolkningen ikke ser så mye til alle de milliardene som palestinske myndigheter får i bistand hvert år.
Hun håper de norske skoleelevene som er med på aksjonen også får vite hvorfor Israel har bygget murer rundt seg.
– Palestinsk ungdom lever kanskje et liv i fengsel, men jeg håper OD får frem at det er fordi de lever under et palestinsk terrorregime, og ikke fordi israelere hater palestinere og ikke vil ha dem i landet sitt. De araberne som bor i Israel har det veldig fint, sier Aabel.
OD: Tar ikke side
Frida Jøraholmen Andresen er leder av hovedkomiteen for årets Operasjon Dagsverk.
– I en verden med mange kriser, hvorfor har dere valgt akkurat dette prosjektet?
– Det er ikke elevorganisasjonene som velger OD. Det er vårt Bistandsfaglige råd som velger ut de beste prosjektene og som sender dem videre til Elevtinget, Elevorganisasjons årsmøte, der norske elever velger det prosjektet som engasjerer best, sier Andresen.
De siste årene har man samlet inn omlag 20 millioner kroner på aksjonsdagen.
– Hva gjør dere for å få frem at konflikten har flere sider?
– For oss er det viktig at vi ikke skal ta side i saken. Det er en mye omtalt konflikt som gjerne blir ensidig fremstilt. OD er opptatt av å vise flere sider, sier hun.
De har derfor hatt møte med den israelske ambassade i Norge og vært i kontakt med norske, jødiske ungdommer.
– Vil skoleelevene få mer informasjon enn den presentasjonen som ligger på hjemmesiden dere?
– Ja, vi kommer til å lage et helt nytt materiell. OD vil lage opplegg som lærere kan holde i klassen, videoer fra prosjektlandet og en temaside på internett om prosjektet. Vi vil lage en så god og nyansert kampanje som mulig, sier Andresen.
Hun forteller at OD følger nøye med på at pengene kommer frem. De har en egen ansatt på kontoret som jobber med oppfølging av prosjektet.