– Israel blir styrt av en rasistisk regjering
Israelsk statsråd fordømmer uttalelser fra den jødiske senatoren Bernie Sanders, som kjemper om å bli Demokratenes presidentkandidat.
Denne uken gikk Sanders igjen til angrep på regjeringen til Benjamin Netanyahu.
– Israel er nå styrt av en høyrevridd - jeg våger å si - rasistisk regjering, sa Sanders i et møte i Manchester, New Hampshire, på mandag som ble kringkastet av CNN.
77-åringen tok til orde for at USA må begynne å behandle partene i Midtøsten-konflikten som likeverdige. Det mener han USA ikke gjør nå ved å gi «milliarder av dollar i militær støtte til Israel».
Bodde i Israel
Som ung mann arbeidet Sanders selv noen måneder på en kibbutz - det særegne israelske eksperimentet med små kollektivistiske fellesskap.
– Jeg har familie i Israel. Jeg er ikke anti-Israel, sa senatoren fra Vermont.
Men han mener Netanyahu er en høyrefløy-politiker som behandler palestinerne «ekstremt urettferdig».
– Jeg er 100 prosent pro-Israel. Israel har all rett i verden til å eksistere og til å eksistere i fred og sikkerhet, og ikke bli utsatt for terrorangrep. Men USA må ikke forholde seg bare til Israel, men til det palestinske folket også.
Fordømt av statsråd
Den israelske statsråden Tzachi Hengebi, som representerer Netanyahus parti Likud, reagerer på anklagene.
– Vi fordømmer utsagn som dem Sanders kom med, som var virkelig merkelige, sier Hangebi til israelsk tv ifølge ynetnews.com.
– Den israelske regjeringen er ikke en rasistisk regjering, heller ikke har den en eneste rasistisk minister, sier statsråden som har ansvar for regionalt samarbeid.
Flertallet av amerikanske jøder har tradisjonelt stemt demokratisk. Trumps omfavnelse av Israel har ifølge flere kommentatorer skapt større avstand mellom gamle allierte, skriver ynetnews.com.
Liker folket best
Amerikanere har en mer fordelaktig oppfatning av både det israelske og det palestinske folket enn av den politiske ledelsen deres, ifølge en ny undersøkelse fra Pew Research Center.
Men en større andel av amerikanerne er sympatisk innstilt til Israel og landets regjering enn til palestinerne og deres selvstyremyndigheter. 64 prosent av de spurte har en fordelaktig eller nokså fordelaktig oppfatning av det israelske folk. 41 prosent har det samme av den israelske regjeringen.
Derimot har 46 prosent av amerikanerne en fordelaktig eller nokså fordelaktig oppfatning av det palestinske folk, mens bare 19 prosent ser slik på de palestinske selvstyremyndighetene.
Republikansk støtte
Både blant republikanske og demokratiske velgere er det et flertall som har et fordelaktig syn på det israelske folk, men andelen er størst blant republikanske velgere. Forskjellene blir imidlertid tydeligere i synet på den israelske regjeringen. Mens 61 prosent av republikanere har et fordelaktig syn på denne, har bare 26 prosent av demokrater det samme.
President Donald Trump har utviklet et nært forhold til statsminister Benjamin Netanyahu. Trump har flyttet den amerikanske ambassaden til Jerusalem, trukket USA fra atomavtalen med Iran og anerkjent Israels suverenitet over Golan-høyrdene. Relasjonen mellom Barack Obama og Netanyahu var derimot anstrengt, ikke minst på grunn av Iran-avtalen som Obama signerte i 2015.
Evangelikale mer positive
Evangelikale kristne republikanere er mer tilbøyelige til å ha et fordelaktig syn på den israelske regjeringen (73 prosent) enn republikanere som ikke er evangelikale (55 prosent).
Mer enn halvparten av amerikanerne mener Donald Trump balanserer godt mellom partene i Midtøsten-konflikten. Rundt en tredel (34 prosent) mener han behandler Israel for fordelaktig, mens seks prosent mener at han behandler palestinerne for fordelaktig.