KASTET UT: Tekniker Mohammad Salameh i arbeid i Al Jazeeras kontor i Ramallah i mai i går. Søndag ble lokalene stormet og stengt av israelske styrker.

Israel har stengt TV-kanalen Al Jazeeras kontor på Vestbredden

Israelske soldater har stormet TV-kanalen Al Jazeeras kontor i Ramallah på Vestbredden. Israel har beordret at det stenges i 45 dager, melder kanalen selv.

Publisert Sist oppdatert

– De har bedt staben om å evakuere innen ti minutter og la alt utstyr være igjen, melder kanalen selv natt til søndag.

– Israelske okkupasjonsstyrker beslaglegger dokumenter og utstyr på Al Jazeeras kontor i Ramallah etter å ha stormet og stengt det, skriver de på X.

Kanalen opplyser videre at kanalens ansatte hindres fra å jobbe i gatene i Ramallah, og at de stanset en sending.

Sendt på direkten

Soldatene var tungt bevæpnet og maskerte da de tok seg inn i bygget, ifølge kanalen. Al Jazeeras sjef på Vestbredden, Walid al-Omari, fikk overlevert en ordre om stenging.

– Å gå målrettet etter journalister på denne måten har alltid som mål å viske ut sannheten og å forhindre at folk får høre sannheten, sier han.

Den nøyaktige grunnen til stengingen er ikke kjent.

– Det er en rettskjennelse om nedstenging av Al Jazeera i 45 dager, uttaler en av soldatene på den direktesendte stormingen av lokalene.

Informasjonskontoret til de palestinske selvstyremyndighetene kommenterte natt til søndag hendelsen på meldingstjenesten Telegram.

– Israelske okkupasjonsstyrkers storming av Al Jazeeras kontor i Ramallah etter å ha sprengt hovedporten til bygningen, samt deres beslutning om å stenge kanalen, er en stor skandale og et grovt brudd på pressefriheten. Det er et bevis på okkupasjonens svakhet i møte med sannheten, heter det.

Forbudt i Israel

5. mai i år ble Al Jazeera forbudt sendt i Israel. Samme dag raidet israelske myndigheter hotellrommet i Jerusalem som kanalen brukte som kontor, og de gjorde det klart at kanalen ville bli stengt til krigen i Gaza er over. Forbudet ble stadfestet av en domstol i Tel Aviv og er senere forlenget.

– Vi vil ikke tillate terroristkanalen Al Jazeera å sende fra Israel og sette våre soldater i fare, sa kommunikasjonsminister Shlomo Karhi da forbudet ble forlenget.

I en klage til høyesterett påpekte Al Jazeera at de aldri har oppfordret til vold eller terror, og at forbudet er uforholdsmessig.

– Ikke overraskende

Al Jazeera’-korrespondent Nida Ibrahim forteller at stengningen i Ramallah ikke kommer som noen overraskelse etter at kanalen ble forbudt i Israel.

– Vi har hørt israelske tjenestepersoner true med å stenge kontoret. Vi har hørt regjeringen diskutere dette, og de har bedt militærledelsen på den okkuperte Vestbredden om å stenge kanalen. Men vi ventet ikke at det skulle skje i dag, sier hun.

Siden starten på Gaza-krigen i oktober i fjor har israelske styrker drept 173 journalist, ifølge tall fra pressekontoret til styremaktene på Gazastripen. To av dem, Ismail al-Ghoul og Samer Abudaqa, var fra Al Jazeera.

Al Jazeera eies av staten Qatar gjennom Qatar Media Corporation og har hovedsete i landets hovedstad Doha.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS