Israel-investering ble fem milliarder mindre verdt
Verdien på aksjer og rentepapirer som Oljefondet har kjøpt i Israel ble kraftig redusert sist år. – Oljefondet bør ikke investere i Israel i det hele tatt, sier Palestinakomiteen.
Statens pensjonsfond utlandet – eller Oljefondet – la tirsdag fram sin rapport for 2017. Tallene forteller at ved årsskiftet hadde de en samlet beholdning på 20 milliarder kroner i israelske aksjer og rentepapirer. Dette var en nedgang på 5,6 milliarder kroner i forhold til året før.
Lavere avkastning
Sist år gikk beholdningen på israelske aksjer ned med 1,3 milliarder, mens rentepapirene ble redusert med 4,3 milliarder kroner.
– Vi kommenterer ikke årsaker til endringer i verdibeholdningen i ulike land. Dette kan skyldes markedsutviklingen, valutaeffekter eller andre forhold, sier kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management til Dagen.
Han viser til at årsaken til at det er lavere verdi på investeringer i Israel i fjor enn året før, kan være lavere avkastning, valutaeffekter eller andre forhold i markedet.
– Så nedgangen skyldes ikke en etisk vurdering av investeringene i Israel?
– Vi er ikke gitt oppgaven å gjøre politiske eller etiske vurderinger. Etikkrådet er en uavhengig instans som gjør etiske vurderinger av selskap, og de ser ikke på land, svarer Sevang.
Han legger til at verdiendringene ikke er knyttet til anbefalinger fra etikkrådet.
Glad for nedgang
Palestinakomiteen er glad for at Oljefondets investeringer i Israel synker kraftig.
– Dette er veldig bra, men vi vet ikke noe om bakgrunnen for nedgangen. Enten er dette helt tilfeldig, eller så har Oljefondet gjort en etisk vurdering, sier Kathrine Jensen, leder i Palestinakomiteen, til Dagen.
Hun mener i utgangspunktet at Oljefondet ikke bør investere der det forekommer brudd på folkeretten samme hvilket landet dette gjelder.
– Bør Oljefondet kutte alle investeringer i Israel?
– Så lenge Israel ikke respekterer palestinernes menneskerettigheter og endrer sin politikk slik at alle får de samme rettigheter, bør slike investeringer brukes som et pressmiddel. Det er vanskelig å skille mellom den økonomi som tjener okkupasjonen og den øvrige økonomi i Israel. Vi ser ingen grunn til at Oljefondet skal investere i Israel så lenge situasjonen er slik som i dag, svarer Kathrine Jensen.
Overrasket
Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan er leder for Israels venner på Stortinget. Han er noe overrasket over at Oljefondets investeringer i Israel har gått ned sist år, men mener at dette bør sees i et lengre perspektiv.
– For noen år siden lå investeringene i Israel på mellom 5 og 7 milliarder kroner, og de har økt kraftig de siste årene, sier Grøvan.
– Finnes det noen politiske signaler om at Norge skal investere mindre i Israel?
– Nei, dette er mer tilfeldig, og vi må regne med at investeringene svinger noe fra år til år. Samarbeidet mellom de to landene er i dag bedre enn tidligere. Min erfaring er at det er større interesse for Israel både blant norske bedrifter og i forskningsmiljøer. Det arrangeres konferanser både i Israel og her i landet, og Innovasjon Norge er på offensiven for å utvide samarbeidet, sier Hans Fredrik Grøvan.