Israel kaller FN-liste for «skammelig»
FNs menneskerettighetskontor har offentliggjort ei liste med 112 selskaper som anklages for å operere i israelske bosetninger på Vestbredden.
94 av selskapene har hovedkvarter i Israel, mens de øvrige 18 er fordelt på seks andre land. Blant de mer kjente internasjonale selskapene er Airbnb, Expedia, Booking.com, Tripadvisor og Motorola Solutions.
I over tre år har aktivister krevd at FN skal offentliggjøre en oversikt over selskaper med aktiviteter i bosetningene, som betraktes som ulovlige i henhold til folkeretten.
Selskapene anklages i rapporten, som ble lagt fram onsdag, ikke for å bryte internasjonal lov. I stedet er lista tilsynelatende et forsøk på legge press på dem ved å rette negativ oppmerksomhet mot deres bånd til den israelske bosetningspolitikken.
Oversikten er resultatet av en resolusjon som FNs menneskerettighetsråd vedtok i 2016, til protester fra USA.
Frykter boikott
Resolusjonen ba om en «database over alle selskaper som er engasjert i konkrete aktiviteter knyttet til israelske bosetninger på okkupert palestinsk territorium».
Israelske myndigheter frykter at lista skal bli brukt til å boikotte selskaper med bånd til bosetninger og fordømte lista lenge før den ble offentlig.
– Dette er en skammelig kapitulasjon til presset fra land og organisasjoner som ønsker å skade Israel, sier utenriksminister Israel Katz i en uttalelse.
– Alle som boikotter oss, vil bli boikottet, sier statsminister Benjamin Netanyahu.
Ikke juridisk
Hans palestinske motpart Riyad al-Maliki kaller lista for en seier for folkeretten og diplomatiet.
– Dette er en positiv utvikling som vil fremme ansvarliggjøring og respekt for menneskerettigheter i Palestina og andre steder, heter det i en uttalelse fra det palestinske utenriksdepartementet som nyhetsbyrået DPA siterer.
Rapporten får ingen konkrete konsekvenser for de navngitte selskapene.
Omstridt
– Jeg er bevisst på at denne saken har vært, og fortsatt kommer til å være, høyst omstridt, sier FNs menneskerettighetssjef Michelle Bachelet.
Hun legger til at arbeidet med lista har vært en kompleks prosess med «diskusjoner med stater, tenketanker, akademikere og selskapene selv», ifølge Bachelet.
Over 300 selskaper ble undersøkt i arbeidet med å lage lista, som skal opp til diskusjon i menneskerettighetsrådet 24. februar.
De 112 selskapene er involvert i ulike aktiviteter, fra bankvirksomhet og bygging av bosetninger, til leveranser av utstyr brukt til å ødelegge palestinsk eiendom, ifølge FN.
Airbnb vil ikke kommentere saken. Det amerikanske selskapet opplyste i 2018 at det ville fjerne annonsene for boliger på Vestbredden. Da Aribnb ble saksøkt av flere amerikansk-israelske huseiere, snudde selskapet og opplyste at de vil donere alt overskudd fra virksomheten i bosetningene til humanitære organisasjoner.
Varsel om annektering
Bosetningene er hjem for flere hundre tusen israelske borgere, men har lenge blitt sett på som et stort hinder for fred. De er bygget der palestinerne vil opprette sin egen stat.
President Donald Trumps Midtøsten-plan tar til orde for å la Israel beholde alle bosetningene, men etter press fra USA har Netanyahu lagt planen om annektering av de over 100 bosetningene på vent til etter det israelske valget 2. mars.
Menneskerettighetsrådet er et av FNs åtte hovedorganer og består av 47 medlemsland som velges av hovedforsamlingen for en treårsperiode.
USA, som i motsetning til det øvrige verdenssamfunnet ikke lenger anser bosetningene for å være ulovlige, har trukket seg fra FN-rådet, blant annet med henvisning til behandlingen av Israel.