Israel lanserer «lasersverdet»
Etter flere tiår med dyre eksperimenter er nå et revolusjonerende, laserbasert antirakettsystem på trappene i Israel.
Ved hjelp av laserstråler vil det israelske forsvaret kunne skyte ned alt fra granater, raketter og droner som er på vei mot israelske mål. Dette inkluderer langdistanseraketter, som nå er en del av libanesiske Hizbollahs arsenal.
Systemet skal endelig testes om et halvt år på et ikke offentliggjort sted nord i Israel. Dersom testen er vellykket, vil det laserbaserte systemet i første omgang bli utplassert langs grensen til Gaza.
Ny teknologi
– Den nye teknologien gjør sikkerhetsapparatet vårt mer dødelig, kraftfullt og avansert. Vi vil nå få tilgang til et nytt våpen, et lasersverd, når vi tar tak i truslene fra nord og sør, sier forsvarsminister Naftali Bennett til israelske medier.
På sikt er planen å feste lasere til armerte kjøretøy, slik at soldattropper kan beskyttes i farlig terreng. I tillegg er det også planer om å installere systemet i jagerfly, slik at innkommende langdistanseraketter kan bli avskåret fra luften.
– I mange år har vi drømt om et energibasert våpensystem som ikke inkluderer flygende metall. Nå kan jeg endelig si at vi er svært nær ved på nå målet vårt, sier Dubi Oster, leder av det israelske våpenutviklingsprogrammet, til avisen Yedioth Ahronot.
Han forteller at det nye systemet baserer seg på elektriske lasere, i motsetning til de mer vanlige kjemiske laserne, som er mindre stabile.
– Det gjør at vi kan avskjære flygende mål fra en distanse på fem kilometer, sier han.
Billig
Det nye systemet vil bli mye billigere i drift enn de allerede eksisterende systemene, siden det ikke inkluderer kostbare raketter.
– Helt gratis vil det ikke bli. Vi må betale for elektrisiteten, men det vil bare være snakk om noen få dollar per avskjæring, sier general Yaniv Rotem til The Jerusalem Post.
Han sier at det nye systemnet representerer fremtiden, men at det foreløpig har sine begrensninger. Det vil for eksempel ikke fungere når sikten er dårlig.
Systemet vil derfor ikke erstatte, men komplementere eksisterende systemer som Arrow, Patriot og Iron Dome.