Israel minnet ofre for terror i Europa
Det ble en gripende stund da familiemedlemmer til ofrene for terroren mot det jødiske supermarkedet i Paris og synagogen i København deltok på minnemarkering i Jerusalem.
Over hele Israel var det onsdag store og små minnemarkeringer for falne soldater og terrorofre siden staten ble opprettet i 1948. På Jewish Agencys markering i Jerusalem minnet en i tillegg jødiske terrorofre i utlandet. Hovedfokus var på ofrene for de nylige terroraksjonene i Paris og København.
Beveget
Sergeot Uzan, far til Dan Uzan som ble drept i angrepet mot synagogen i København, var tydelig beveget da han fortalte de mange fremmøtte om tapet av sønnen han elsket.
Han sa også at ondskap kun kan overvinnes gjennom godhet mellom mennesker og at godhet krever mot. Hans ønske var at demokratiet og den frie verden må vinne over de totalitære ideologiene.
Til Dagen forteller han at det jødiske samfunnet i Danmark har opplevd en enorm støtte.
– Vi er veldig takknemlig for forståelsen og solidariteten det danske samfunnet har vist oss i tiden etter terroraksjonen. Det har vært helt enormt. Jeg håper de skandinaviske landene kan ha en felles holdning og forståelse av situasjonen – at en beskytter demokratiet og ytringsfriheten, koste hva det koste vil, sier han.
Sergeot Uzan er født i Tunisia og vokst opp i Israel, men siden 1970-tallet har han bodd i Danmark sammen med konen Bodil. I likhet med andre jøder i Danmark peker han på at det har vært åpenbare mangler ved sikkerheten for det jødiske samfunnet, men han er ikke ute etter å kritisere.
– Jeg regner med det blir et helt annet fokus på dette heretter. Det viktig at alle som lever i et demokratisk land – ikke bare minoritetene – får leve i fred og frihet. Det er betingelsen for at demokratiet kan blomstre og overleve, sier han.
Rørende møte
Etter seremonien møtte Sergeot og Bodil Uzan den danske viseambassadøren til Israel, Signe Biering Nielsen. Det ble et møte der viseambassadøren tydelig var rørt og der de lenge ble stående og holde rundt hverandre.
– Jeg er takknemlig for å være her. Det er rørende at sorgen over tragedien i Danmark deles av det jødiske folk her i Israel. Danskene er siden terroraksjonen blitt minnet om at jødene er en del av samfunnet vårt og at vi står sammen, sier viseambasadøren til Dagen.
Kransenedleggelse
Fra fransk side talte Valerie Braham, konen til et av ofrene i Paris, om tapet av mannen og om vanskelighetene med å oppfostre og forsørge barna alene. Ambassadør Patrick Maisonnave var sammen med familiemedlemmer med på kransenedleggelse.
Ifølge Jewish Agency er over 200 jøder siden 1948 blitt drept i antisemittiske angrep utenfor Israel. Navnene deres er gravert inn på en minnestøtte som i går ble plassert utenfor Jewish Agencys bygning i Jerusalem. Under seremonien ble navnene på ofrene i paris og København avduket.
Sharansky
En av hovedtalerne under arrangementet var den tidligere sovjetiske dissidenten Natan Sharansky, som emigrerte til Israel og ble politiker og som nå er Jewish Agencys formann. Til Dagen sier han Israel også det siste året har vært utsatt for angrep fra krefter som ønsker å ødelegge landet og folket.
– Nå er ikke slagmarken bare langs grensen. Innbyggerne i hver eneste israelsk by har måttet leve i frykt for at raketter skal ramme dem. I tillegg er jødiske samfunn i utlandet blitt mål for angrep, konstaterer han.
Han mener jødene har to våpen i kampen mot krefter som vil ødelegge dem.
– Her i Israel har vi hæren som beskytter oss. I kampen mot terroren har vi et ikke-konvensjonelt våpen – nemlig det jødiske folks verdensvide solidaritet. Det er et våpen jeg er stolt av, sier han til Dagen.