Israel river hus i Øst-Jerusalem
En lov fra 2011 tillater israelske myndigheter å rive palestinske hjem. Palestinerne hevder de ikke visste om loven.
Det er ikke uvanlig at israelske myndigheter vedtar å rive boliger i Jerusalem de mener er bygget uten bygningstillatelse. Det som er uvanlig er at bygningene som rives ligger innenfor området som er kontrollert av de palestinske selvstyremyndighetene, også omtalt som område A i Oslo-avtalen fra 1993.
20 bygninger
Klokken fire natt til mandag startet Israel rivingen av 20 bygninger i Øst-Jerusalem. Israel mener at de har rett på hele byen som sin hovedstad, mens palestinerne på sin side mener Jerusalem tilhører dem. Siden 1967 har Israel hatt militær og sivil kontroll over byen.
Mange av bygningene som nå rives står halvferdige. Det anslås at det er snakk om 72 boligenheter i de 20 bygningene. Bygningene ligger i det palestinske nabolaget Wadi Hummus, helt i utkanten av Øst-Jerusalem.
30-dagers varsel
Ifølge Times of Israel er det Israels høyesterett som har gitt grønt lys til rivingen. De har avvist en anke fra palestinske innbyggere om å oppheve bygningsforbudet i området.
Palestinerne som allerede var bosatt i bygningene som nå rives fikk 30 dager på å flytte ut. Dette varselet ble sendt ut 18. juni.
Fikk tillatelse
Husene som nå rives ble godkjent av palestinske myndigheter, og bygningsarbeidet startet allerede i 2014. Men denne godkjennelsen bryter ifølge Jerusalem Post med en israelsk lov fra 2011, som sier at man ikke kan bygge hus nærmere enn 400 meter unna sikkerhetsmuren, som går mellom Israel og Vestbredden.
Israelske myndigheter ønsker derfor husene revet. Palestinerne som står for utbyggingen av disse husene mener på sin side at de ikke visste om forbudet.
Byens status
Å bli enige om Jerusalems status ses på som en av de aller vanskeligste punktene å bli enige om i en fremtidig fredsavtale mellom israelere og palestinere. Byen har blitt angrepet 52 ganger og byttet hender 44.
Etter den israelsk-arabiske krigen i 1948 kom byen under jordansk styre. Da hadde ikke jøder tilgang til gamlebyen og kunne ikke be ved Vestmuren.
Etter Israels seier i seksdagerskrigen i 1967 tok israelske myndigheter kontroll over hele byen, men jordanske styrker er fortsatt til stede på Tempelhøyden der Al-Aqsa-moskeen står.
Israel hevder at de etter erobringen av Jerusalem har sikret alle innbyggere religionsfrihet, noe som manglet under jordansk styre.
Palestinerne som bor i byen mener derimot de blir diskriminert og klager blant annet på at de ikke får bygningstillatelser til nybygg.