PROTEST: Aktivister har gjentatte ganger demonstrert utenfor NRK med krav om at Israel må utestenges fra Eurovision Song Contest som følge av krigføringen på Gazastripen.

Israel samtykker – vil endre teksten i Eurovision-bidrag

Israel skal ha gått med på å endre teksten i landets bidrag til Eurovision-finalen i Malmö, ifølge den israelske kringkasteren Kan.

Publisert Sist oppdatert

Eurovision tillater ikke politiske tekster, og det israelske bidraget «October Rain» henviste til Hamas-angrepet mot det sørlige Israel 7. oktober.

Den israelske sangeren Eden Golan risikerte dermed å bli utestengt, men det vil nå bli gjort endringer i teksten for å unngå dette, ifølge Kan.

Skandale

Israels kulturminister Miki Zohar hevdet i forrige måned at det ville være en skandale dersom Golan ble nektet å framføre «October Rain» i finalen.

– Dette er en rørende sang som uttrykker følelsene til folket og landet i disse dager. Den er ikke politisk. Jeg oppfordrer European Broadcasting Union til å fortsette å opptre profesjonelt og nøytralt og ikke la politikk påvirke kunsten, sa han i februar.

Artister og musikerorganisasjoner i Norge og en rekke andre land har i opprop krevd at Israel utestenges fra Eurovision som følge av landets krigføring i Gaza, uansett hvilken låt de stiller med.

De viser til at Russland i 2022 ble utestengt etter invasjonen av Ukraina, og mener det vil være forskjellsbehandling dersom Israel ikke blir det.

Mange teorier

Da ryktene begynte å svirre om at Israels bidrag ville ble disket, mente flere eksperter at dette kunne være måte en «smart måte» å trekke seg fra konkurransen med æren i behold.

– Å sende en låt som kan tolkes som politisk betyr at EBU får muligheten til å diskvalifisere låten, og dermed ville det bety at SVT og EBU kvitter seg med en utrolig infisert konflikt som akkurat nå ser ut til å overskygge hele konkurransen, sa Aftonbladets Eurovision-ekspert, Tobbe Oak, i februar.

Nå viser Israel at det sannsynligvis aldri har vært hensikten.

Satt på gjerdet

Artister og musikerorganisasjoner i Norge og en rekke andre land har i opprop krevd at Israel utestenges fra Eurovision som følge av landets krigføring i Gaza, uansett hvilken låt de stiller med.

Bandet Gåte, som skal representere Norge i årets Eurovision, leflet med boikott.

– Vi sa vel at vi trengte litt tid på oss for å lande det at vi faktisk vant. Vi trengte å ta det innover oss og ta en pust i bakken. Men nå er vi klare for å si at vi velger å delta, sa Sundli til VG.

Gåte-vokalisten mener likevel at deltakelsen er problematisk.

– Det er definitivt problematisk om Israel deltar i finalen. Samtidig er musikk i sin essens forenende og inkluderende, uavhengig av hvilken regjering som styrer landet ditt. I den musikalske opplevelsen eksisterer ikke religion, politikk, nasjonalitet … og da kan vi mennesker lettere forstå hverandre. Den forståelsen er viktig for å kunne skape en verden der vi ikke trenger krig.

Powered by Labrador CMS