Israels ambassadør mener at han blir «ghostet»
Avi Nir-Feldklein opplever at stadig flere mediehus ikke svarer når den israelske ambassaden henvender seg til dem.
– De seneste månedene har jeg merket meg en underlig tendens. Fra å kunne ha en relativt åpen dialog med de fleste redaksjonene i Norge, har noen av dem benyttet seg av en ny teknikk som jeg bare har lest om i andre sammenhenger, skriver ambassadøren i en kronikk i tidsskriftet Minerva.
Begrepet han viser til kalles «ghosting». Fenomenet dukket opp i populærkulturen for få år siden, og handler om hvordan en dialog plutselig og uten forvarsel bare kuttes av.
– I etterkant sitter man og analyserer. «Hva var det jeg gjorde galt?» Vel, i mitt tilfelle forstår jeg at det handler om hvor jeg kommer fra. Og akkurat nå er det mer åpenbart enn noensinne. Og tro meg når jeg sier at jeg kan finne meg både i å bli ignorert og utskjelt, men ghostingen er jeg mer forundret over, skriver han.
Ingen svar fra store mediehus
Som et eksempel viser han til en e-post ambassaden sendte til et stort mediehus for flere uker siden, som handlet om innhold som var feil og hvor dokumentasjon på dette var vedlagt.
– Svarte journalisten? Nei. Svarte sjefene hans? Nei. Svarte sjefen over dem igjen? Inntil nå, nei. Men i mars dukket det plutselig opp et behov hos den samme sjefen om å møte meg, og da krevde han at vi skulle møtes samme ettermiddag. Sammen med kravet fulgte det et språk som jeg oppfattet som truende, kommunisert på en måte som hadde fått mafiabossen Tony Soprano til å nikke anerkjennende.
Nir-Feldklein trekker også frem kommunikasjon som han har hatt med et annet større medium.
– Her startet det med at Israel ble beskyldt for noe som ikke stemmer, og hvor vi ikke ble bedt om tilsvar, skriver han.
Da ambassaden kontaktet avisen, fikk de beskjed om at den skrivende journalisten var ute på oppdrag og at henvendelsen var videresendt til redaksjonen.
– Har saken blitt rettet opp? Nei. Har vi hørt noe mer fra dem? Nei, svarer ambassadøren på egne spørsmål.
– Alle sider skal bli hørt
Han skriver at han ikke har noe behov eller ønske om at alle skal være enige med han.
– Det jeg derimot ønsker, er å påpeke at det er viktig at alle sider skal bli hørt, skriver ambassadøren.
Han mener redaktørstyrte medier har et spesifikt ansvar når det gjelder å få til dette.
Ytringsrommet krymper
På tampen av fjoråret gikk Avi Nir-Feldklein i et intervju med VG hardt ut både mot norske myndigheter og norske mediehus.
– Det norske rommet for ytringer krymper. Stemmer som forsvarer Israel, blir trakassert og brakt til taushet. Dere ser bare til Gaza. Men en kvart million israelere er også evakuert, uten at det blir omtalt. Når skoler og sykehus i Israel blir angrepet, er det ingen som rapporterer, sa ambassadøren.