TYRKIA: President Recep Tayyip Erdohag gestikulerer mens hans står på talerstolen i hovedstaden Ankara. Foto: Pool Photo, AP

Israels ambassadør til Tyrkia utvist – svarer med å anerkjenne folkemord

Eitan Na’eh ble kastet ut av tyrkiske myndigheter som følge av Israels håndtering av demonstrasjonene på Gaza. Nå vurderer Knesset å anerkjenne det armenske folkemordet.

Publisert Sist oppdatert

Både Itzik Shmuly og Amir Ohana uttalte at de ville legge frem lovforslag til Knesset om at Israel skal anerkjenne tyrkernes drap på armenere under første verdenskrig som et folkemord. Dette skriver The Jerusalem Post.

Shmuly og Ohana er begge folkevalgte i den israelske lovforsamlingen.

Forslaget kommer som en reaksjon på Recep Tayyip Erdogans uttalelser mot Israel og at tyriske myndigheter kastet ut den israelske ambassadøren til landet. På Twitter skriver den tyrkiske presidenten:

– Netanyahu er statsminister i en apartheidstat som har okkupert et forsvarsløst folk i over 60 år. Han har palestinernes blod på sine hender og kan ikke dekke over dette ved å kritisere Tyrkia.

Ambassadeflytting og Gaza-demonstrasjoner

Erdogan har denne måneden kritisert både USAs flytting av sin ambassade til Jerusalem og Israels håndtering av opptøyene på grensen mellom Israel og Gazastripen. Den israelske ambassadøren til Tyrkia, Eitan Na’eh, ble tirsdag bedt om å forlate landet.

Etter dette ble den tyrkiske generalkonsulen Hüsnü Gürcan Türkoğlu bedt om å forlate Israel. Dette skriver The Times of Israel

Ikke uvanlig

Det er ikke uvanlig at man ber ambassadører eller andre diplomater forlate landet som følge av anstrengte diplomatiske forhold.

Dette skjedde for eksempel etter nervegassangrepet mot Sergej Skripal i den engelske byen Salisbury. Da valgte Storbritannias statsminister Theresa May å utvise 23 russiske diplomater.

Det som er spesielt i denne saken er at Türkoğlu ikke er generalkonsul til Israel, men til de palestinske selvstyremyndighetene.

Har vært anstrengt før

De diplomatiske båndene mellom Tyrkia og Israel har flere ganger blitt satt på prøve. I 2010 forsøkte en konvoi med seks skip å bryte blokkaden av Gazastripen. Det israelske forsvaret stoppet konvoien og ni tyrkiske aktivister ble drept under boringen av skipene. Det kom da sterke reaksjoner fra Tyrkia.

I 2013 kom Israel med en offentlig unnskyldning til Tyrkia for at menneskeliv gikk tapt i aksjonen. Siden den gang har forholdene bedret seg, men det er nå igjen spent etter at flere titalls demonstranter har blitt drept på grensen mellom Israel og Gaza.

Det armenske folkemordet

Dersom Israel bestemmer seg for å anerkjenne drapet på over 1.5 millioner armenere under den første verdenskrig som et folkemord, vil de bli det 30. landet til å gjøre dette.

– Tiden har kommet for å offisielt anerkjenne den forferdelige uretten som ble begått mot armenerne, sier Amir Ohana fra talerstolen i Knesset.

Både Tyskland, Frankrike, Sverige og Nederland er blant landene som har anerkjent drapet på armenerne under første verdenskrig som et folkemord.

Powered by Labrador CMS