Israels hær tilbake i Gaza
Samtidig som avisen Haaretz’ fredskonferanse begynte tirsdag morgen, fortsatte rakettene å bli skutt ut fra Gaza. Og den israelske hæren er i gang med en opptrappet offensiv mot Hamas.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa tirsdag at tiden er kommet for å ta hanskene av i forhold til Hamas.
Etter at en ny serie raketter ble avfyrt fra Gaza mandag kveld, trappet den israelske regjeringen tirsdag opp responsen overfor Hamas-regimet i Gaza. Inntrykket i Jerusalem skal ifølge Jerusalem Post være at Hamas er interessert i å trappe opp konflikten.
Det har på forhånd vært antatt at Israel ikke ønsker en ny omfattende bakkeoffensiv i Gaza.
Offensiven som varte fra 27. desember 2008 til 18. januar 2009 kostet mellom 1.100 og 1.400 palestinske liv.
Også den gang ble det sagt at Israel kunne ha gått grundigere til verks og for alvor rammet Hamas’ terror-infrastruktur, men kostnadene ved å fullføre en slik operasjon ville ha blitt store. Nå ser det altså ut for at en ny bakkeoffensiv likevel kan være på gang.
Forsvarsminister Moshe Yaalon sa ifølge Jerusalem Post tirsdag at Israel er beredt på en operasjon mot Hamas som ikke vil ta slutt i løpet av noen dager.
Det ble tirsdag morgen erklært en slags unntakstilstand i områder inntil 40 kilometer fra grensen til Gaza. Dette innebærer at myndighetene kan iverksette ulike tiltak for å ivareta innbyggernes sikkerhet, og at ansatte som uteblir fra arbeid ikke vil bli straffet for dette.
Fredskonferanse
Omtrent samtidig som operasjonen i Gaza ble trappet opp, startet fredskonferansen som avisen Haaretz i disse dager arrangerer i Tel Aviv.
En av talerne der var tidligere stats- og forsvarsminister Ehud Barak. Han ble blant annet konfrontert med sine tidligere uttalelser om at Israel ikke har noen palestinsk partner for fred.
Selv presiserte Barak at denne uttalelsen gjaldt Yasser Arafat, og at han mener Israel må vurdere nøye muligheten for å få til en avtale med Mahmoud Abbas.
Ifølge Haaretz-medarbeideren Anshel Pfeffer unngikk Barak et spørsmål fra den erfarne Haaretz-journalisten og redaktøren Aluf Benn om han noen gang som Netanyahus forsvarsminister hørte statsministeren snakke om en fredsplan.
– Partner for fred
Ifølge Haaretz-redaktør Esther Solomon sa president Shimon Peres at Hamas er Israels fiende, mens Mahomud Abbas derimot absolutt er Israels partner for fred.
Peres berømmet Abbas for å sette sitt eget liv i fare ved å tale for fred med Israel.
På spørsmål om hvorvidt statsminister Netanyahu er en partner for fred, skal presidenten ha svart «med sine ord, om ikke helt og fullt med sine gjerninger», med henvisning til at Netanyahu blant annet støtter en tostatsløsning.
Ifølge den samme Solomon sa den avgående president Shimon Peres (90) også at han er «for ung for pessimisme». Derfor vil han arbeide ufortrødent for fred også etter at han går av som president.
Utstrakt hånd
I en videohilsen til konferansen etterlyste palestinernes president Mahmoud Abbas blant annet Benjamin Netnayahus svar på hvor grensene mellom to mulige fremtidige stater skulle gå.
Ifølge twitrere på konferansen sa han også at forhandlingene med tidligere statsminister Ehud Olmert var svært nær en løsning før Olmert måtte gå av.
Abbas sa til konferansedeltakerne at han ønsket å etablere fred med Israel, at hånden hans er utstrakt. Ifølge Esther Solomon oppfordret han Israel til å benytte muligheten nå, mens de ennå snakkker sammen – før sverdene overtar samtalen.
Ifølge avisen Times of Israel uttrykte EUs ambassadør til Israel, Lars Faaborg-Andersen, unionens reservasjonsløse solidaritet med Israels innbyggere.
Ambassadøren sa også at tilfeldig skyting med raketter mot sivile aldri kan være en legitim respons.
Pensjonert generalmajor Yaakov Amidror sa til samme avis at Israel kunne erobre Gaza og rense bort alle fasilitetene og terroristene som Hamas benytter seg av, men la til at en slik operasjon ville ta flere måneder.
Misvisende bilder
BBC World meldte mandag ettermiddag at Twitter-hashtagen #GazaUnderAttack har blitt brukt flere hundre tusen ganger i løpet av den siste uken for å formidle bilder med virkningen av de israelske luftangrepene på Gaza.
BBCs undersøkelser har imidlertid vist at mange av disse bildene slett ikke stammer fra den pågående konflikten, en del av dem stammer overhodet ikke fra Gaza.
Tvert imot er flere av dem så gamle som fra 2009, og noen kommer fra konfliktene i Syria og Irak.