Israels mur skaper norsk kirkebråk
Asker menighet skal ha fotoutstilling mot den israelske sikkerhetssmuren. Det opprører den lokale Frp-toppen Trond Ellingsen.
«Kirkeuka for fred i Palestina og Israel» markeres i kirker i hele verden, fra søndag 18. til søndag 25. september, og i Norge har Kirkemøtet oppfordret menighetene til å ta del.
Temaet er «Bygg fred, ikke murer», og i Asker kirke har menigheten valgt å vise fotoutstillingen «Bønn mot muren».
Bildene er tatt av frilansjournalisten Ryan Rodrick Beiler, som har bodd i Betlehem, der Jesus ble født, og utstillingen søndag kl. 19.00. Mens mange i menigheten gleder seg til å se, har fotoutstillingen også satt sinnene i kok.
«Så lenge kirkens ansatte lønnes av våre skattepenger får de holde seg til det som skal være deres hovedbeskjeftigelse – å forkynne Guds ord», skriver Frp-lederen og kommunestyrerepresentanten i et leserinnlegg i Asker og Bærums Budstikke.
– Muren er nødvendig
– Jeg reagerte da jeg leste teksten med invitasjon til utstillingen. Det som er galt er at presten og menigheten i Asker setter i gang en utstilling i kirkens lokale og i regi av kirken i Asker hvor man skal be mot muren. Hvis man skal be mot noe, må det være for å fjerne noe. Muren er tross alt en nødvendig del av sikkerhetssystemet til Israel, som er omringet av land som vil utslette staten fra jordens overflate. Når man ber mot muren, ber man om at Israel skal utslettes. Det må presten og menigheten som har satt dette i gang også vite.
– Du mener menigheten bør støtte Israel i stedet?
– Jeg mener de burde ha gitt klart uttrykk for at hvis man skal be for noe, bør man heller be for muren, som tross alt redder liv og trygger Israel fra invasjon fra fiendtlige reigmer.
– Men er problemet at kirken tar gale standpunkt eller at de blir for politiske?
– Jeg mener de går for langt i å ta politiske standpunkt. Jeg har det samme problemet med biskopene som gikk ut mot oljeboring på Vesterålen. Det synes jeg er helt hårreisende.
– Er du selv medlem av kirken?
– Nei, jeg meldte meg ut i forbindelse med en helvetesdebatt da jeg var i tenårene, på 60-tallet. I dag er jeg ateist.
Menigheten mener på sin side at fotoutstillingen er et bidrag til fred.
«Den israelske okkupasjonen av Vestbredden og Gaza, og oppføringen av separasjonsmuren, har det siste tiåret skapt økte avstander mellom folkene i området, og stimulert til mistenkeliggjøring og hat heller enn forsoning, på begge sider av muren», heter det i et leserinnlegg i Budstikka.
Forsvarer utstillingen
Sokneprest Tor Øystein Vaaland reagerer på Frp-kritikken.
– Jeg har reist mye i området og kjenner palestinerne som bor bak muren og deres sin nød. Kirkene i byer som Betlehem og Ramallah har med rette følt seg glemt av den vestlige kirke og helt vanlige mennesker folk blir oppfattet som terrorister. Samtidig har Kirkemøtet oppfordret menigheten til å markere kirkeuken
– Kirken er ikke politikere, men vi taler sant om en virkelighet der nøden er stor. Det er kirkens oppgave og det er helt grunnleggende.
– Ellingsen anklager deg for å ville utslette staten Israel?
– Heldigvis vet vi bedre. Selvfølgelig er det bare tull, det ville vært forferdlig å ønske staten Israels utslettelse.
– Ellingsen mener kirken blir for politisk?
– Det er en kjent debatt i vår tid. Og når man er uenig med kirkens ståsted anklager man kirken for å drive med politikk, men det ville være en unnlatelsessynd om kirken overser urett, enten det gjelder klodens ødeleggelse, forfølgelse av mennesker eller demonisering av folk.
Det er ikke første gang Asker-presten havner i bråk på grunn av sitt Palestina-engasjement. I slutten av april ble den norske presten Tor Øystein Vaaland anholdt i Øst-Jerusalem.
Soknepresten i Asker menighet hadde da brutt et forbud pålagt den israelske atomvåpen-varsleren Mordechai Vanunu.
– Politiet rykket inn tungt bevæpnet etter bare noen få minutter, sa Vaaland til ABC Nyheter. Han fortalte at han tilfeldigvis hadde truffet Vanunu på en bokkafe.
I 2014 ble det også rettet kritikk mot Vaaland etter at han på en konfirmasjonsleir hadde ytret seg kritisk om Israel.
– Det er i dag lite håp blant palestinerne, og en sentral årsak til dette er blant annet at verdenssamfunnet nettopp ikke utfordrer Israel tilstrekkelig til at okkupasjonspolitikken tvinges til å opphøre, uttalte Vaaland til Dagen.