Israels regjering forbyr Al Jazeera
Den israelske regjeringen har enstemmig besluttet at den arabiske satellittkanalen Al Jazeera ikke lenger skal kunne ha virksomhet i Israel.
Israels regjering besluttet søndag at den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera skal forbys i landet. Søndag ettermiddag ble kanalen tatt av luften.
Beslutningen i den israelske regjeringen var enstemmig, opplyser statsminister Benjamin Netanyahu i en melding på X/Twitter søndag.
Like etter kunngjorde Israels kommunikasjonsminister Shlomo Karhi at regjeringen har gitt ordre om at utstyret til TV-kanalen skal beslaglegges. Det gjelder både kameraer, redigeringsutstyr, mikrofoner, datamaskiner, samt trådløst utstyr og enkelte mobiltelefoner.
Kanalen fortsatte sendingene sine i noen timer etter kunngjøringen kom, men like før klokken 17 lokal tid ble kanalen tatt av luften, ifølge AFP.
Fordømmer forbudet
Israel har lenge anklaget Al Jazeera for å være ensidig og partisk, og allerede for ti år siden tok daværende utenriksminister Avigdor Lieberman til orde for å forby kanalen å operere i Israel.
Al Jazeera avviser disse anklagene i en uttalelse søndag, hvor de refser forbudet.
– Netanyahu-regjeringen har på et misvisende og kalkulert vis godkjent ordren om å legge ned Al Jazeeras kontorer i Israel, heter det fra kanalen.
Kanalen fordømmer det de omtaler som en «israelsk kriminell handling» som bryter med menneskeretten om tilgang til informasjon
– Vi bekrefter at vi vil søke alle muligheter hos internasjonale og juridiske organisasjoner for å beskytte våre rettigheter og våre ansatte, heter det videre.
Norge er bekymret
– Jeg er svært bekymret over nyhetsmeldinger om at israelske myndigheter vil forby Al Jazeera i Israel, sier Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til TV 2 søndag.
Bare minutter tidligere kunngjorde den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu at Al Jazeera, som han kaller en opprørskanal, vil bli stengt i Israel. Det sier han etter at den israelske krigsregjeringen vedtok å forby kanalen i landet.
– Verdenssamfunnet er helt avhengig av media for å få troverdig informasjon om situasjonen. Å forby et nyhetsmedium som Al Jazeera er et direkte angrep på pressefriheten, slår Barth Eide fast.
Aftenposten-sjef: – Jeg stoler ikke på Al Jazeera
Israel er likevel ikke de eneste som er kritiske til Al Jazeera.
Under åpningsdebatten på årets SKUP-konferanse i vinter diskuterte medieledere dekning av krigen i Gaza – i Norge sammenlignet med andre land.
Sjefredaktør i Aftenposten brukte den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera som eksempel.
– Og så en liten kommentar om Al Jazeera. Jeg får mail fra folk hver dag som spør om jeg ser på Al Jazeera. Og jeg stoler ikke på Al Jazeera, sa Trine Eilertsen på scenen, ifølge Medier24.
Tar forbehold
Hun henviste blant annet til Sydsvenskan-journalisten Inas Hamdans undersøkelse om kanalens dekning av Sverige.
Eilertsen slår fast at Al Jazeera konsekvent lagde fake news om Sverige; om koranbrenningene, Nato-krisen, påstander om at det svenske barnevernet kidnapper barn og annet.
Verken Hamdam eller Aftenposten fikk svar når de ba Al Jazeera om en kommentar.
Aftenposten har derfor begynt å ta forbehold i møte med tv-kanalen fra Qatar.
– Det er det som er krevende med internasjonal journalistikk. Vi kan sitere, men da må man ta veldig forbehold, fordi vi ikke alltid vet hvilket kildegrunnlag de har eller hvordan de har jobbet. Det er farlig for oss å blindt lage en tittel basert på noe andre har funnet ut, sa hun til Medier24.