Israelsk fest for verdens nasjoner

I Jerusalemmarsjen feiret jøder og kristne fra hele verden at byen har vært forent i 50 år.

Publisert Sist oppdatert

Nærmere 50.000 kristne ankom Israel under løvhyttefesten, melder turistdepartementet. For mange av de tilreisende var den årlige marsjen i Jerusalem høydepunktet under oppholdet.

Anslagsvis 15.000 gikk i selve marsjen tirsdag ettermiddag, mens titusener omkranset den tre kilometer lange ruten i Jerusalem sentrum. Tilsammen 60.000 mennesker var tilstede i gatene, anslår The Jerusalem Post.

«Ambassaden» størst

Marsjen har både en nasjonal og en internasjonal del. Først i toget marsjerer representanter for frivillige organisasjoner, militæret, politiet og store selskaper som El Al og Israel Electronic Corporation.

Deretter bølger kristne fra hele verden gjennom gatene, akkompagnert av sang, dans og vifting med flagg.

I år, som tidligere år, var det Den internasjonale kristne ambassade Jerusalem (ICEJ) som hadde den største og mest fargerike gruppen. Over 6.000 pilegrimer fra nesten 100 land deltok i marsjen, der hver nasjon gikk samlet.

– Dette er en økning på 30 prosent fra i fjor, noe vi er svært fornøyd med, sier David Parsons, som er talsmann for ICEJ.

Han tror økningen hovedsakelig skyldes den generelle turistøkningen til Israel og at mange nå føler at det er trygt å reise til landet. Han er spesielt glad for at amerikanerne etter flere år med få deltakere, er tilbake med en av de største gruppene.

– Kjærlighetshistorie

– Jerusalemmarsjen er den reneste kjærlighetshistorien, sier tidligere stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle, som sammen med sin redaktør-mann Finn Jarle hvert år marsjerer sammen med ICEJs delegasjon.

Under marsjen utveksles hilsener mellom de marsjerende og de mange jerusalemittene som er møtt frem for å se på.

«Israel er ikke alene» og «vi elsker dere» blir besvart med «Gud velsigne dere», «takk for at dere kommer» og «hag sameach» – velsignet høytid.

– Det er som 17. mai og nyttårsaften på én gang. Barna langs ruten får flagg og godteri fra de marsjerende og gir tydelig uttrykk for sin begeistring, sier Apelthun Sæle.

Hun har flere ganger fått spørsmål fra israelere om hvem de marsjerende er.

– Da svarer jeg at det er kristne som elsker Israel, og at det er mange hundre millioner tilsvarende kristne over hele verden. Ofte har jeg sett tårene trille når de får høre dette. Mange israelere har inntrykk av at hele verden hater dem, sier hun.

Voksende bevegelse

Ektemannen mener det dreier seg om en hendelse av geopolitiske dimensjoner.

– Selve marsjen er en stor begivenhet. Men de mange tusen marsjerende representerer mange flere kristne, sier Norge Idag-redaktøren, som selv har marsjert 18 år på rad.

Han peker på at det er en voksende folkebevegelse av kristne israelsvenner verden over, og at veksten i stor grad sammenfaller med utbredelsen av pinsekarismatisk kristendom.

– Noen oppgir at det er 700 millioner pinsekarismatikere i verden. Andre sier at antallet nå er passert en milliard. Dette er kristne som i all hovedsak er positive til Israel og velsigner den jødiske staten, sier Sæle.

Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem ble opprettet i 1980 som en reaksjon på at mange land flyttet sine ambassader fra Jerusalem til Tel Aviv. Et av målene med organisasjonens løvhyttefest er å oppfordre deltakernes land til å plassere ambassadene sine i Jerusalem og anerkjenne byen som Israel hovedstad.

Foreløpig er den kristne ambassaden nokså ensom i Jerusalem. Den amerikanske ambassaden ligger fortsatt i tel Aviv, men Sæle peker på at ICEJs kontakter i den pinsekarismatiske bevegelsen er dobbelt så mange som det er mennesker i USA.

Israel-korrespondenten sendte direkte fra marsjen - på Facebook:

JerusalemmarsjenPosted by Israel-korrespondenten on 10. oktober 2017

Mange nordmenn

Dag Øyvind Juliussen, leder av den norske ICEJ-avdelingen, opplyser at rundt 100 nordmenn den siste uken har besøkt Israel i regi av organisasjonen. I tillegg er flere andre grupper og enkeltpersoner i landet, så han anslår et norsk deltakerantall på mellom 300 og 400.

I forkant av marsjen møtte Dagen noen av dem i den store Sacher-parken like ved Knesset.

Josva Hanvold (14) fra Mjøndalen og Benjamin Eltvik (15) fra Stryn er med i en gruppe på 72 nordmenn som besøker Israel i regi av Visjon Norge. Til tross for deres unge alder er de nærmest som Israel-veteraner å regne, med henholdsvis 18 og fem israelsturer.

– Jeg gleder meg alltid til å reise hit. Her kan vi kombinere badeferie med turer rundt i landet, sier Hanvold.

– Og så får vi møte det jødiske folket, legger Eltvik til.

Begge har deltatt i Jerusalemmarsjen tidligere og sier at det er sterkt å oppleve responsen fra de fremmøtte langs ruten.

Nesten bakerst i toget har forkynner Steinar Harila stilt seg opp sammen med 110 norske og russiske israelvenner. Gruppen kombinerer bibelferie ved Middelhavet med tur til Jerusalem og deltakelse i marsjen.

– Dette er et konsept som blir stadig mer populært. I forkant av årets tur måtte vi operere med ventelister, sier han.

Forent Jerusalem

I år er det 50 år siden Jerusalem ble frigjort etter Seksdagerskrigen. Flere av gruppene i Jerusalemmarsjen fokuserte på dette, så også Harilas gruppe, som marsjerte bak følgende banner:

«Harila-gruppen fra Norge gleder seg sammen med Israel og gratulerer Jerusalem med 50-årsjubileet for gjenforeningen.

ICEJ har på sin side hatt fokus på jubileet hele uken.

– Det er grunn til å glede seg over at den 19 år lange delingen av byen tok slutt. Piggtråd og barrierer skiller ikke lenger innbyggerne og alle har frihet til å tilbe Gud på sin måte, sier ICEJ-talsmann David Parsons.

Til den siste ICEJ-samlingen under løvhyttefesten var hundrevis av innbyggere i Jerusalem invitert. Fem av de legendariske fallskjermjegerne, som i 1967 befridde gamlebyen og Vestmuren, ble presentert på scenen og gjort ære på.

-----

PS: Dagen er eneste norske mediehus med en egen journalist fast stasjonert i Israel. Gå inn på Israel-korrespondenten, for så å trykke «liker» og «del», så blir du varslet om nytt innhold.

Powered by Labrador CMS