Israelsk film blir boikottet i Norge
En israelsk film om funksjonshemmede barn avvises på norsk filmfestival. – En måte å vise vår avsky mot en ulovlig okkupasjon av palestinerne på, sier festivalsjefen.
Det er den prisbelønte israelske filmen «The Other Dreamers» som er for sterk kost for filmfestivalen «Human Rights Human Wrongs».
Filmfestivalen som foregår i februar hvert år, setter fokus på menneskerettigheter og menneskers kamp ved å vise norske og utenlandske dokumentarfilmer i Oslo.
Filmen «The Other Dreamers» er en film om sterkt funksjonshemmede barn og deres drømmer. Den viser hvor lite som skal til både fra samfunnets og folks side for å gi dem gode opplevelser og gi dem tro på seg selv på tross av deres sterke begrensninger.
Nå forbereder festivalen programmet for neste år. Festivalsjef Ketil Magnussen sier til Dagen at han ikke har sett den israelske filmen, men avviser likevel blankt tilbudet fra de israelske filmskaperne.
Se filmtraileren her. (Artikkelen fortsetter under videovinduet)
Boikottaksjon
– Vi har forklart de israelske filmskaperne at vi støtter den akademiske og kulturelle boikotten av Israel, og at en slik holdning setter visse krav til filmproduksjonene. Vi tar stilling mot den ulovlige, israelske okkupasjon som har pågått svært lenge og som bare forverrer situasjonen for palestinerne, sier Magnussen til Dagen.
Tidligere denne uken la den israelske filmregissøren Roy Zafrani (31) ut en melding på Facebook, der han gjengir begrunnelsen fra filmfestivalen om hvorfor de sier nei til filmen.
– Om ikke filmene dine handler om den illegale okkupasjonen, eller berører okkupasjonen eller blokaden av Gaza, eller på annen måte diskrimineringen av palestinerne, kan vi ikke vise den, siteres Magnussen i Facebook-innlegget.
Trist
Filmregissør Zafrani synes meldingen fra Norge er trist.
– Dette er folk som er hjernevasket og som sannsynligvis aldri har vært her, sier Zafrani.
Det bekrefter også Ketil Magnussen på spørsmål fra Dagen.
– Nei, jeg har aldri vært i Israel eller Gaza. Men det er internasjonal enighet om at Israel okkuperer palestinsk land ulovlig og gjør livet verre og verre for palestinerne. Derfor støtter vi en boikott av Israel, sier han.
– Uheldig
– Boikott er ikke den rette måten å drive kulturutvesling på. Dette er uheldig, sier festivalsjef Tor Fosse i Bergen internasjonale filmfestival (BIFF), som er Norges største filmfestival.
Hvert år har BIFF hatt israelske filmer på programmet, fordi de mener filmene fortjener en plass i festivalen. Også i år har de en israelsk dokumentar på programmet.
– Hvordan rammer en boikott av israelske filmer mangfoldet av dokumentarer i Norge?
– Det er uheldig at kulturinstitusjoner driver med boikott på generelt grunnlag. Slik skal man ikke drive innen kulturfeltet. Man skal skape forståelse og samhold mellom land og folk. Det bør være et mål, sier Fosse.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Holder ikke
«Human Rights Human Wrongs» får støtte fra organisasjoner som Oslosenteret for fred og menneskeretter, Oslo kommune, LO, Fritt Ord og Norad. Det er med andre ord norske skattepenger som bidrar til å finansiere festivalen som nå boikotter den israelske dokumentaren.
– Det synes jeg er skremmende, sier Conrad Myrland, daglig leder i Med israel for fred (MIFF).
– Dette er en ekstrem reaksjonsform som mange av disse støtteyterne dermed står inne for. Det er tragisk, sier Myrland.
Han synes ikke argumentasjonen fra filmfestivalen holder vann.
– Hvis han følger samme prinsippet for filmer fra andre land, hvis han boikotter filmer fra land som ikke handler om det han ser på som feil, da er han jo prinsipiell. Men alt tyder på at han ikke er det. Han velger ut Israel og israelske filmskapere som de eneste han boikotter. Det er veldig opprørende, sier Myrland.
Nyhet i Israel
Det bastante nei fra den norske filmfestivalen vekker oppsikt i israelsk media og har vært omtalt både i Jerusalem Post, Yedioth Aharonoth og nettavisen Times of Israel. Saken skal også ha blitt nevnt i et innslag på nyhetene på «Channel 2».