LIBANON: Israelsk bombing av et område i Sør-Libanon. Bildet er tatt fra Nord-Israel onsdag 2. oktober. (AP Photo/Leo Correa)

Israelsk general til Dagen: Hizbollah er svekket, men kan fremdeles operere lokalt

Israel har det siste dagene satt ytterligere to divisjoner inn i kampene over grensen til Libanon. Både tunneler, våpen og militært utstyr er beslaglagt av IDF, sier general Gershon Hacohen.

Publisert Sist oppdatert

Øvre Galilea (Dagen): De siste dagene har IDF satt inn ytterligere to divisjoner i kampene sør i Libanon. Totalt er det nå fire divisjoner som nå opererer i området. Etter hva Dagen forstår er det ikke snakk om fulle divisjoner, men en del brigader fra hver som nå har gått over grensen.

Gitt områdene som er stengt for sivile langs grensen mellom Israel og Libanon virker det som operasjonene nå foregår fra Metula i øst til Rosh Ha’Nikra i vest.

De siste dagene har dagene har det vært en markant økning i artilleriild fra nordre Israel inn mot Libanon. Det er også stor jagerfly- og helikopteraktivitet. Alt dette kan høres fra Dagens kontor døgnet rundt. På tross av smell døgnet rundt er det vanskelig å få oversikt om hva som skjer i kampsonen med det blotte øyet.

Fokus på grenselandsbyene

– IDF fokuserer nå på en rekke landsbyer langs grensen. Der har man funnet tunneler, våpen og lagre som ligger klar for den dagen ordren måtte komme om å gå inn i Galilea, sier general Gershon Hacohen til Dagen.

KRIG: Gershon Hacohen er general i det israelske forsvaret IDF.

General Hacohen har hatt en rekke oppgaver i IDF og en av hans siste jobber var som Korpskommandør for det nordre korpset, IDFs største forband. Selv om generalen er overflyttet reserven har han vært mobilisert en rekke ganger det siste året og er kjent med tingenes tilstand.

– Hizbollah kan fremdeles operere lokalt sør i Libanon. De siste dagene har vi angrepet deres kommandører, men vi ser ikke tegn på at de gir seg lokalt. Det som er avdekket på libanesisk side viser hvilke intensjoner de har hatt – angrep på Galilea, sier Hachohen.

– At de kan operere selv om ledelsen er svekket viser bare at de er en geriljahær, man trenger ikke ledere fordi alle kjenner sine oppgaver i sitt område, tilføyer han.

Ikke som krigen i 2006

– Det er viktig å forstå at denne krigen ikke er lik krigen i 2006 eller den i 1982. I 2006 hadde ikke Hizbollah sin Radwan-styrke (Hizbollahs spesialavdeling), det var heller ikke en trussel at de kunne gå over grensen den gang. Så dette er en helt annen krig, sier han.

– Jeg er også skeptisk til om FN-resolusjon 1701 vil fungere i fremtiden. Det Hizbollah kan gjøre er å ta av seg uniformene og fortsette som før. Flytter de nord for Litani-elva kan de sette seg i en bil og kjøre 10 kilometer, ta på seg uniform og være klar når ordren kommer.

To kriger i én

Samtidig med kampene i sør, fortsetter Israel sine målrettede angrep på Hizbollahs høyborg Dahieh sør for Beirut, og mot andre Hizbollah-ledere i Syria. Hizbollahs nestleder, Naim Qassen kom i går med et forslag til våpenhvile. For første gang unnlot Hizbollah å knytte en våpenhvile til en våpenhvile i Gaza.

Dette indikerer at organisasjonen er unner et visst press. Betingelsene for forhandlinger var at Israel stoppet ilden først. General Hacohen tror ikke dette vil skje nå.

– Noe av utfordringen ligger i at Vesten ikke lengre forstår religion. Hizbollah kan si at nok er nok og inngå en våpenhvile, en såkalt hudna, bygge seg opp og kjempe videre når de er klar for det.

Tro og pionerer

– Det eneste som kan fjerne Hizbollah som en fremtidig trussel er om de andre partene i Libanon, druserne, de kristne og sunnimuslimene ser muligheten nå som Hizbollah er svekket og endrer situasjonen internt.

– Og nei, jeg ser ikke at de åpner opp våpenlagrene. Det er usikkert om de har nok militærslagkraft til å gå mot Hizbollah, mener Hacohen.

– Hva så med krigens mål: Å få innbyggerne tilbake til hjemmene i nord?

– Det er et mer oppnåelig mål enn krigen i 2006 hvor målet var å få hjem 2-3 gisler, som var et idiotisk mål. Samtidig tror jeg at det i stor grad vil være nye pionerer som vil bo langs grensen i fremtiden. Det er ikke noe som er for alle. Og skal du bo slik må du har tro. Til sjuende og sist henger alt på troen. Dette er ikke Danmark, avslutter generalen.

Powered by Labrador CMS