Israelsk høyesterett setter riving av beduinlandsby på pause
Høyesterett i Israel har midlertidig stanset rivingen av beduinlandsbyen Khan al-Ahmar på Vestbredden. Vedtaket gjelder til onsdag.
Rivearbeidet fikk grønt lys i mai. Arbeidet var ennå ikke kommet i gang, men bulldosere var blitt sendt til stedet.
Torsdag kveld leverte advokat Ala'a Mahajna inn en anke, og han fikk medhold. Domstolen la ned midlertidig forbud mot riving og utkasting, og ga staten frist til onsdag med å legge fram nye argumenter, skriver avisen Haaretz.
Mahajna leverte inn anken etter at staten hadde avvist en reguleringsplan. Israelske myndigheter mener at landsbyen, som består av bølgeblikkskur og en internasjonalt finansiert skole, er ulovlig bygget. Myndighetene har tilbudt de 180 innbyggerne boliger 11 kilometer unna.
Kritiske røster hevder at det er nær sagt umulig å skaffe byggetillatelser fra israelske myndigheter, og at rivingen og utkastelsen av de 180 beboerne er del av en plan for å klargjøre området for israelske bosetninger.
Tidligere torsdag besøkte diplomater fra en rekke land, blant dem Norge, landsbyen. I en uttalelse fra EU het det at EU «forventer at israelske myndigheter omgjør disse beslutningene og fullt ut oppfyller sine forpliktelser som okkupasjonsmakt i henhold til folkeretten».
Nasjonalforsamlingen Knessets president Yuli Edelstein svarte torsdag følgende etter EUs protest:
– Når høyesterett beordrer riving av en israelsk bosetting, så feirer de. Men når det dreier seg om å rive en beduin-landsby? Gud forby. For et hykleri, sa han.