ST. PORFYRIUS: Palestinere ber i kirken i forbindelse med begravelsen til en kristen snekker som ble drept i et israelsk luftangrep i 2012 (AP Photo/Bernat Armangue).

Israelsk missil traff verdens tredje eldste, levende kirke

– IDF vet nøyaktig hvor den er, og de skjøt mot den. Som ved et mirakel gikk ikke bombene av inne i kirken, sier en opprørt preses i Den norske kirke.

Publisert Sist oppdatert

To israelske missiler traff området som tilhørte den gresk-ortodokse St. Porfyrius-kirken i Gaza by 29. juli.

Kirken skal være verdens tredje eldste og er et vakkert og særegent bygg innviet i 1150.

Fordømte angrepet

Ifølge Kirkenes Verdensråd, som fordømte angrepet, førte tirsdagens hendelser til at to vegger kollapset i øverste etasje av menighetsbygningen og spisestuen som ligger i umiddelbar nærhet av kirken.

– Det er med dyp sorg og dyp bekymring vi har mottatt nyheten om angrepet på St. Porfyrius-kirken nord i Gaza som resulterte i skader på flere individer, sa Prof. Dr. Jerry Pillay, generalsekretær i Kirkenes verdensråd.

– IDF skjøt mot den

Preses Olav Fykse Tveit er også opprørt over angrepet mot kirken.

Olav Fykse Tveit: Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit.

– IDF vet nøyaktig hvor den er, og de skjøt mot den. Som ved et mirakel gikk ikke bombene av inne i kirken. Flere hundre kristne kunne ha blitt skadd eller drept og kirken kunne ha blitt totalt skadd, sier han til Dagen.

Fykse Tveit er redd slike angrep kan bety slutten på kristnes nærvær i Gaza.

– Det virker som Israel tar mindre og mindre hensyn til kirkene og de kristne, sier han.

– En forbrytelse mot religioner

Ismail Thawabteh, pressetalsmannen for Gazas regjeringskontor, sa at den israelske hæren har begått en ny forbrytelse ved å sikte mot St. Porfyriuskirken i Gaza by.

Det skriver Anadolu Agency, et statlig drevet nyhetsbyrå med hovedkontor i Ankara, Tyrkia.

– Dette er en forbrytelse mot religioner og er en del av det pågående folkemordet mot palestinere siden 7. oktober, sa han videre.

Tre kirker ødelagt

Ifølge Thawabteh er mer enn 600 moskeer og tre kirker nå ødelagt i israelske angrep i Gaza i løpet av de ti månedene som krigen har vart.

Tallet er en god del høyere enn de 341 ødelagte moskeene som ABC-news refererer til i mai i år.

ABC News skriver at de har tallene sine fra Palestinsk statistisk sentralbyrå.

* Dagen har bedt byrået om oppdaterte tall for ødelagte moskéer og kirker, og ifølge Palestinsk statistisk sentralbyrå er status nå at tre kirker og 610 moskéer er destruert.

Et tilfluktssted for kristne palestinere

– Nok en gang har dette hellige stedet, et tilfluktsrom for sivile, blitt en scene for tragedie, smerte og fortvilelse, sier Pillay i Kirkenes Verdensråd.

St. Porfyriuskirken i Gaza by ble truffet av et bombeangrep to uker etter krigen i Gaza begynte i oktober i fjor. Da ble minst 16 mennesker drept og dusinvis såret.

For kristne palestinere er kirken ikke bare et gudshus, men også et tilfluktssted. Her har mange fordrevne palestinske kristne søkt tilflukt.

En av disse er Fuad Ayyad som var vitne til at missilene traff bygningen ved daggry på mandag.

– Jeg var inne i kirken med barnet mitt da vi hørte en høy eksplosjon og så røyk stige opp, fortalte han til Anadolu.

– Israel skiller ikke mellom moskeer og kirker i sitt angrep, sa han.

Beordret til å dra, men nekter

Kjetil Lillesæter, journalist i NRK, har skrevet masteravhandlingen «Gazas glemte kristne».

Mellom 2009 og 2017 var han sju-åtte ganger på feltarbeid i Gaza.

Han sier at det river han i hjerte å høre om missilangrepet mot kirken.

– Dette er folk jeg har fulgt i mange år. Gudshus der folk kommer for å be skal ikke rammes av rakettangrep, sier han til Dagen.

KJELL LILLESÆTER: Journalist i NRK har skrevet masteravhandlingen «Gazas glemte kristne».

Journalisten påpeker at den israelske hær gjentatte ganger har beordret de kristne til å dra, men at de nekter å reise bort fra kirkene sine.

– De er så få og synes det er bedre å holde sammen for da blir de sterkere. Dessuten opplever de at det er lettere for kirkelederne å vite hvor de er for å kunne hjelpe.

Midt i pilegrimsrute

NRK-journalisten har besøkt St. Porfyrioskirken mange ganger og forteller at den fra gammelt av har stått midt i en pilegrimsrute fra Egypt til Det hellige land og tilbake.

– Det var 13 klostre i og rundt Gaza fra Sinai og opp til Ashkelon. En kunne gå en etappe på rundt 20 kilometer mellom hver av disse klostrene som hadde egne gjestehus for pilegrimene. Det hadde også St. Porfyrioskirken.

– Veldig stolte av kirken

Han forteller at de kristne i Gaza alltid har invitert til høymesse i kirken når han har vært på besøk.

– De vil vise frem kirken som de er veldig stolte av.

Han sukker:

– Ødelegges kirken, så river du hjertet ut av den kristne tilstedeværelsen i Gaza. Dette er og en av verdens eldste helligdommer som fremdeles er i bruk.

Dagen har forsøkt å få en kommentar fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor, men det har ikke lykkes oss.

Den gresk-ortodokse St. Porfyrius-kirken i Gaza by

Kirken ligger i Zeitun-distriktet i Gamlebyen og den hellige Porfyrios av Gaza, biskop av Gaza på 400-tallet, har sin grav i det nordøstlige hjørne av kirken.

En første kirke ble bygget på dette stedet i år 425. Senere ble den erstattet med en ny kirke av korsfarerne på 1100-tallet. Den ble restaurert i 1856. Den har arkitektoniske og strukturelle likheter med den gamle St. Johannes døperens katedral (som ble omgjort til Den store moské i Gaza kort etter den muslimske erobring).

90 prosent av de kristne i Gaza skal tilhøre den gresk ortodokse kirke.

10 prosent er katolikker, mens en håndfull kristne er lutherske baptister.

I 2005 var det omtrent 3.000 kristne på Gazastripen.

Kjetil Lillesæter forteller at tallet var falt til rundt 900-1.000 i 2019.

Nå skal det være 700-750, etter det han har fått høre. 500 kristne har søkt tilflukt i den katolske Holy Family Church som har rundt 100 medlemmer.

Kilde: Wikipedia/Kjetil Lillelsæter

* I en tidligere utgave av artikkelen stod det: Dagen har bedt byrået om oppdaterte tall for ødelagte moskéer og kirker, men har ikke mottatt disse ennå. Den ble oppdatert mandag 5. august 08.57.

Powered by Labrador CMS