Israelsk serie går sin seiersgang i arabiske land

TV-serien Fauda tar for seg et israelsk mareritt. Det fanger oppmerksomheten til seere i Israels naboland.

Publisert Sist oppdatert

Denne måneden kom sesong 3 av den politiske thriller-serien Fauda. Serien ble opprinnelig produsert for det israelske TV-selskapet Yes, men etter at Netflix kjøpte rettighetene til å vise serien har den blitt svært populær i en rekke land, og er også tilgjengelig i Norge.

Fauda tar for seg anti-terrorenhet i den israelske sikkerhetstjenesten, Shin Bet, som denne sesongen må løse et gisseldrama inne på den Hamas-styrte Gazastripen, vest for Israel.

En gisselsituasjon på Gaza ansees som et mareritt for Israel. I 2006 ble den 19 år gamle israelske soldaten Gilad Shalit tatt til fange av Hamas og holdt på Gazastripen i fem år. Han ble løslatt i bytte mot over 1.000 palestinske fanger som satt i israelsk fangenskap.

Når Fauda nå tar for seg et gisseldrama på Gaza, fanger dette også interesse i land som ellers er fiendtlig innstilt overfor Israel.

Tar for seg begge sider

Til israelske Channel13 forklarer skaperne av Fauda hvorfor de tror serien også er en favoritt i arabiske land.

De mener nemlig at serien viser begge sider av konflikten mellom israelere og palestinere. Det er ingen propagandafilm for det israelske militæret, men viser lidelse på begge sider av grensen. De tror også koronakrisen bidrar til at flere mennesker nå sitter inne og ser TV, og at flere dermed har funnet frem til Fauda.

Ifølge tall den israelske TV-kanalen har hentet inn er Fauda den aller mest populære TV-serien på Netflix i de arabiske landene denne måneden.

Den ligger på førsteplass i nabolandet Libanon, som har vært i krig med Israel flere ganger, sist gang i 2006. Det bor ifølge FN-organet 470.000 palestinske flyktninger i landet, som bidrar til å gjøre serien relevant for dem.

– Veldig fornøyd

Hovedpersonen i Fauda, Doron Kavillio, spilles av israelske Lior Raz. Han er ifølge det amerikanske nettstedet glad for at serien også blir sett av så mange arabere.

– Vi er veldig fornøyd med at vi klarer å nå et arabisk publikum som vi ellers ikke har noe kontakt med, sier han.

Populær i Syria

I Jordan, som også grenser til Israel, er serien på sjetteplass over mest sette serier. Serien er også populær i Syria og De forente arabiske emirater, noe som overrasker filmskaperne selv.

Syria er offisielt sett fortsatt i krig med Israel, i og med at landene aldri inngikk en fredsavtale etter Jum Kippur-krigen i 1973.

Les sjefredaktør Vebjørn Selbekks anmeldelse av Fauda her:

Powered by Labrador CMS