Israelske forskere lager bein i laboratoriet
Ny israelsk metode kan lege alvorlige bruddskader, hindre amputasjoner og styrke beinene til pasienter med skjelettsykdommen osteoporose.
I slutten av desember ble en banebrytende operasjon utført ved Haemek-sykehuset i den israelske byen Afula. Pasienten var en mann fra en nærliggende kibbutz, som etter en bilulykke noen måneder tidligere hadde måttet fjerne flere centimeter av skinnebeinet i leggen.
Det første legene gjorde var å ta en celle-prøve fra mannen. Cellene ble dyrket i laboratoriet i to uker, før de ble injisert på stedet der den manglende delen av skinnebeinet en gang var.
Seks uker senere hadde cellene blitt til solid beinmasse, og mannen var i stand til å bruke beinet som normalt.
– Forandrer alt
– Dette er science fiction som skjer her og nå. Den nye metoden forandrer alt i behandlingen av pasienter med alvorlige bruddskader, sier professor i ortopedi, Nimrod Rozen.
Han utførte operasjonen i desember og har i tillegg prøvd ut metoden på to andre israelske pasienter.
– En av pasientene manglet deler av et bein i underarmen. Armen var ubrukelig og hang bare slapt ned. Også denne pasienten har fått full førlighet tilbake, sier professoren til Dagen.
Fettprøve
Den nye metoden er blitt utviklet av selskapet Bonus Biogroup i Haifa, som har investert over 20 millioner dollar i prosjektet.
Metoden består i at en først tar en prøve med fett fra den aktuelle pasienten. Fettcellene separeres så fra celler som kan produsere vev og blodårer, og de sistnevnte cellene dyrkes deretter i en bioreaktor.
Dette er en maskin som simulerer miljøet i menneskekroppen og som gir optimale forhold for å skape beinmasse. Etter et par uker er det dannet vev som kan transplanteres tilbake i pasientene. Etter ennå noen uker er det manglende beinet gjenskapt
Beinskjørhet
– Vi produserer tusenvis av små beinpartikler, og etter at vi har injisert dem i pasienten, gjenskaper de etter kort tid den manglende beindelen, sier Shai Meretzky, direktør i Bonus BioGroup.
Siden cellene er hentet fra pasienten selv, er det ingen fare for at kroppen skal reagere med å støte vevet fra seg.
– I tillegg til å gjenskape tapte beindeler, kan den nye metoden revolusjonere behandlingen av pasienter med beinskjørhet, sier direktøren.
Bein kan virke dødt, men er høyst levende. Beinvev både dannes og brytes ned hele tiden. Hos unge mennesker dannes beinceller raskere enn de gamle forsinner, men etter at en er fylt 35 år, går utviklingen i motsatt retning.
– Det danner seg hulrom inne i knoklene, og dette kan igjen føre til beinbrudd, sier Meretzky.
Israelske leger har imidlertid testet ut den nye metoden på disse pasientene også. Flytende beinvev er blitt sprøytet inn i hulrommene, og kort tid etter har pasientene utviklet solide knokler.
Hindrer amputasjon
Dersom bare et par centimeter av et bein har manglet, har en inntil nå kunnet transplantere beinmasse fra pasientens ribbein eller legg.
– Men ved større tap av bein, har det som regel vært nødvendig å amputere, sier Meretzky til Dagen.
Av den grunn ga han nylig Nimrod Rozen i oppdrag å se om han kunne erstatte 10 cm med tapt beinmasse.
– I laboratoriet utførte han testen på leggbeinet til en sau. Resultatet ble perfekt – etter noen uker var beinet grodd til og det var umulig å se hvor bruddet opprinnelig hadde vært. Dette viser at det ikke er noen grenser for hvilke og hvor store bein vi kan lage.
– Fra nå av vil det være mulig å unngå en rekke amputasjoner. Dette gjelder for eksempel kreftpasienter der en har måttet kutte bort bein for å fjerne svulster, sier direktøren.
Syrisk soldat
Mens Nimrod Rozen har testet ut metoden på pasienter med bruddskader i armer og bein, har professor Efraim Tzur gjort tilsvarende forsøk på kjevepasienter.
– Mange opplever at bein i kjeven blir porøse og gradvis forsvinner etter hvert som de blir eldre. Også yngre pasienter opplever det samme ved infeksjoner. I forsøk med begge disse pasientgruppene har vi sett hvordan beinmassen raskt har kommet tilbake, sier han.
Den største opplevelsen fikk han da en såret syrisk soldat ble behandlet på et sykehus i Israel.
– Den unge mannen hadde fått skutt vekk nesten hele kjeven, men med den nye metoden klarte vi delvis å gjenskape ansiktet hans, sier Tzur.
Klart om få år
Shai Meretsky gir Dagen en omvisning i selskapets bygning i Haifa. Mens vi passerer ulike laboratorier, forklarer han at prosjektet nå er inne i testfase to av tre.
– I denne testfasen prøver vi ut metoden på israelske pasienter, mens den i testfase tre vil bli prøvd ut internasjonalt. Målet vårt er at metoden skal kunne brukes ved sykehus verden over innen tre til fire år, sier han.
Han sier metoden både vil kunne hjelpe flere og at den vil være enklere og billigere enn nåværende løsninger.
– Vi har de siste månedene fått henvendelser fra hele verden, inkludert noen av våre arabiske naboer, sier han.
Reservedeler
Ortopeden Nimrod Rozen viser til at den nye metoden også kan benyttes av kortvokste.
– For mange av dem som bare er rundt 1,40 høy, kan ti centimeter ekstra bety veldig mye, sier han.
I en fjern fremtid ser han også for seg at folk flest kan skaffe seg reservedeler som kan ligge klare dersom de skulle bli utsatt for en ulykke.
– Dette er imidlertid noe som vil skje etter min tid, sier han.
Han ønsker å avslutte karrieren med å gjøre noe for mennesker på det afrikanske kontinentet.
– Jeg var nylig i Sør-Afrika og foreleste for leger og forskere fra en rekke afrikanske land. Interessen var enorm, og vi får nå nesten daglige forespørsler fra afrikanske helsearbeidere, sier han.
Når metoden er endelig godkjent ønsker han å reise til afrikanske land for å operere pasienter og undervise lokale leger.
– Behovene i Afrika er enorme, men ressursene er ofte ikke tilstede. Jeg kommer derfor til å sende et brev til FN med spørsmål om ikke de kan finansiere deler av et slikt prosjekt. Det hadde vært fantastisk om FN og Israel kunne stått sammen om bistand til Afrika, sier han.