OPTIMIST: Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann i Den Norske Israelsmisjon finner grunn til å smile ved inngangen til organisasjonens jubileumsår i 2019. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

Israelsmisjonen med økte gaveinntekter

Etter millionunderskudd og en god snuoperasjon går Israelsmisjonen inn i 2019 med optimisme og overskudd.

Publisert Sist oppdatert

Et underskudd på 3,7 millioner kroner i 2017 førte til at kraftige grep måtte tas i Den Norske Israelsmisjon (DNI). Ved slutten av året er nedgangen snudd til oppgang og regnskapet ser ut til å gå i balanse ved inngangen til et år der organisasjonen ikke bare feirer ett, men to jubileer.

For det første er det 175 år siden stiftelsen av Israelsmisjonen. Den fant sted i 1844, to år etter at Det Norske Misjonsselskap ble grunnlagt. Dessuten er det 70 år siden Israelsmisjonen etablerte et eget arbeid i Israel, som i 1949 var en pur ung stat. Den mest synlige markeringen av disse to hendelsene vil finne sted i Israel i november 2019. I Norge vil feiringen ikke bli så stor og omfattende, men det er planlagt en rekke lokale jubileumsarrangementer.

Berget av fond

Med et budsjett på vel 20 millioner endte Israelsmisjonen med et stort underskudd i 2017. Det var likevel ikke større enn at DNI klarte å håndtere det greit. I årene forut for underskuddsåret la Israelsmisjonen seg opp betydelige beløp i fond etter flere år med store testamentariske gaver. Da kriseåret kom, berget dette i stor grad organisasjonen økonomisk.

– Fondene gjorde at vi klarte å mestre situasjonen, men vi har også brukt opp reservene som vi har hatt over lengre tid, sier generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann til Kristelig Pressekontor.

Mye av årsaken til underskuddet ligger også i at det ble budsjettert med for store inntekter fra arveoppgjør for 2017. I budsjettet for 2019 har organisasjonen tatt lærdom av dette, men likevel hatt et så godt år at de har utvidet budsjettrammen til over 21 millioner kroner og et mindre overskudd. Det betyr at virksomhetsnivået opprettholdes etter snuoperasjonen i år.

Økte gaveinntekter

Det viktigste grunnlaget for en slik satsing er at gaveinntektene er betydelig høyere i år enn året før.

– Vi har hatt en vekst på 12 prosent i individuelle gaver. Det tilsvarer omkring 1 million kroner, opplyser Heitmann til KPK.

Han kan vise til 250 nye faste givere i år, eller medvandrere som det nå heter i DNI. Inntektene fra misjonens bruktbutikk og nettsalg av produkter fra Israel har gitt mindre inntekter enn forventet.

– Særlig nettsalget går dårlig, sier Heitmann og forteller at salget av israelske produkter nå i større grad vil bli gjort av frivillige medarbeidere rundt om i landet.

Vervingen av faste givere gir en mer regelmessig inntekt, noe organisasjonen bevisst har jobbet for og ser resultater av.

– Dette gir oss bedre kontroll med økonomien, sier Heitmann.

Bemanningen i Norge er også redusert, med 1,6 årsverk. Dette har skjedd gjennom naturlig avgang og bidrar til innsparingen. Samtidig er det satset mer på nettverks- og kompetansebygging, frivillighet og å utruste såkalte DNI-ambassadører som skal jobbe lokalt.

Dessuten har Israelsmisjonen innført en ny kategori støttepartnere, såkalt tidsgivere, som forplikter seg til å gi en viss andel av sin tid og ikke bare penger. Mange av dem er pensjonister.

– De regnes også som en del av staben vår, men får ikke lønn, sier Heitmann.

Bibelskole i Israel

Han leder en organisasjon med ganske få lokale foreninger og et forholdsvis lite ungdomsarbeid. Det siste har ført til nytenkning og bragt DNI inn i et samarbeid med Ungdom i Oppdrag og med Helgeland folkehøgskole om en intensiv bibelskole for norsk ungdom – i Israel. Den startet som et pilotprosjekt i høst og gikk over åtte uker.

– Ungdommene som var med, fikk et helt nytt syn på Bibelen. Det er spesielt å møte bibelstoffet på de stedene der hendelsene i Bibelen fant sted, formidlet av lærere som har god kunnskap, sier Heitmann som melder om 30 interesserte deltakere til neste år.

Israelsmisjonen står også bak en hel undervisningsuke for elevene ved Helgeland folkehøgskole hvert skoleår.

– Misjonsengasjementet går ikke i arv, og vi må presentere utfordringene og kallet for nye generasjoner. Skal vi gjøre det, må vi skape møteplasser der vi kan nå inn. Det kan være på arenaer der ungdom allerede samles, som på bibelskoler, større festivaler og stevner eller i menigheter og bibelgrupper, sier Heitmann.

Samarbeidspartnere

Israelsmisjonen tar mål av seg til å være «kristenfolkets kanal i møte med det jødiske folk», som Heitmann uttrykker det. Dette gjelder særlig i den lutherske delen av kirke- og organisasjonsmangfoldet, men også overfor andre konfesjoner.

– Vi ser en utvikling der kirkebildet blir mer fragmentert, og det etableres nye forsamlinger, blant annet i organisasjoner som Misjonssambandet og Indremisjonsselskapet. Dette er gode samarbeidspartnere for oss, og der vil vi ha et engasjement.

– Og dette bidrar til rekruttering og inntekter til arbeidet dere driver?

– Det gjør det, men vi må også ha noe å tilby dem. Vi er en kompetanseorganisasjon med faglig og teologisk kunnskap om jødedom og messianske jøder. Mange i disse sammenhengene synes det vi kan by på, er spennende, sier generalsekretær Heitmann.

Powered by Labrador CMS