Israelsmisjonen sliter med økonomien

Det ble nedgang i gaver til norske Israel-organisasjoner i fjor. Israelsmisjonen har brukt opp alle sine likvide reserver.

Publisert Sist oppdatert

En rundspørring som Dagen har gjort blant 12 ulike aktører som støtter Israel viser at de foreløpige tallene for gaveinntekter ble 65 millioner kroner. Dette er en nedgang på 19 prosent i forhold til året før.

Store dødsbo

Endringen skyldes først og fremst at i 2016 fikk de to største Israel-organisasjonene betydelige midler gjennom dødsbo. Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ) mottok 8,7 millioner, mens Den Norske Israelsmisjon fikk 8,1 millioner kroner. Dødsbo i fjor til disse organisasjonene utgjorde henholdsvis 1,8 og 2,1 millioner kroner.

Inntektene sviktet

Generalsekretær Rolf G. Heitmann i Israelsmisjonen forteller at de fikk 15,7 millioner kroner i gaveinntekter i fjor, og det er over 6 millioner mindre enn i 2016.

– Foreløpig regnskap for 2017 viser et underskudd på 4,5 millioner kroner, og det er betydelig større enn forventet. Det er særlig inntektene i siste halvår som har sviktet, forteller Heitmann til Dagen.

Dette merker de først og fremst på nedgang i menighetsbidrag (kirkeofringer) og bidrag fra andre samarbeidspartnere.

Men han gleder seg over at personlige gaver økte med 4 prosent i fjor, og appellbrev og fast givertjeneste gikk opp med henholdsvis 5 og 11 prosent.

Dårlig likviditet

– Underskuddet medfører at vi har brukt opp våre likvide reserver. Det er derfor foretatt betydelig kostnadskutt i budsjettet for 2018, samtidig som vi vil satse ekstra på inntektsskapende virksomhet, og de tiltak vi ser at vi lykkes med, sier Rolf G. Heitmann.

Han legger til Israelsmisjonen de siste månedene har fått 88 nye «medvandrere» (faste givere}.

– Dette skaper forutsigbarhet og optimisme til tross for en krevende økonomisk situasjon, fremholder generalsekretæren.

– Dypt takknemlig

Dag Øyvind Juliussen er direktør i den norske avdelingen av ICEJ. Han er glad for alle gaver som kom inn i fjor.

– Først og fremst er vi dypt takknemlige for alle som er med og gir. Det er giverne som gjorde at vi blant annet kunne hjelpe mer enn 3000 jøder hjem til Israel i 2017, og samtidig nå ut med hjelp til omkring 11.000 trengende israelere, sier Juliussen.

Men samtidig skulle han også at gavene var enda høyere.

– Arbeidet i ICEJ når i dag ut til 170 nasjoner, og det har et mye større potensial her i Norge, mener han.

Han viser til at i fjor fikk organisasjonen inn 1,8 millioner kroner i testamentariske gaver. Dette betyr at totalt har det vært en nedgang i gaveinntektene sist år.

MIFF økte mest

Det var små endringer i gaveinntektene til de andre aktørene. Den som økte mest var Med Israel for fred fra 6,8 til 7,5 millioner kroner.

– Det er overveldende å se at Israel-venner år etter år så sjenerøst støtter opp under MIFFs arbeid for å skape større forståelse for Israel i Norge, sier daglig leder Conrad Myrland.

– Hva er årsaken til at dere økte gaveinntektene i fjor?

– MIFF trapper stadig opp arbeidet og opplever vekst i medlemstall, nettbesøk og sosiale medier. Dette gjenspeiler seg også i inntektene. MIFFs kamp mot LOs boikott av Israel var en av mange saker som vekket stort engasjement i 2017, svarer Myrland.


Det blir verken flaggheising eller noen annen markering av Israel under sommerens generalforsamling i Norsk Luthersk...Posted by Dagen on 14. februar 2018

Powered by Labrador CMS