Israelsvenner fikk hakekors fjernet fra bybildet i Odda
En tegning av det israelske flagget med hakekors midt i sentrum fikk flere ildsjeler til å reagere kraftig.
Bølgene har gått høyt mellom propalestinske demonstranter og israelsvenner i industribyen Odda i det siste. Men striden som primært har vært synlig i avisspaltene i lokalavisen Hardanger Folkeblad, fikk nylig et fysisk uttrykk også i gatebildet.
En morgen hadde et stort lerret med bilde av et oppskåret og blødende barneansikt, sammen med budskapet «Fritt Palestina» og «Hvem bomber kvinner og barn» dukket opp på en bygning midt i sentrum. I tillegg var det israelske flaggets Davidsstjerne tegnet, men nå med hakekors inkludert.
Meldt til politiet
Tegningen fikk flere lokale israelsvenner til å reagere. De ønsker å være anonyme, men Dagen kjenner deres identitet.
I en SMS som ble sendt til ordfører Roald Aga Haug het det blant annet at:
«Ifølge Straffelovens §185 er dette en hatefull ytring direkte rette mot noen. Jeg mener at kommunen må vise at slike ytringer så absolutt ikke kan tolereres i Ullensvang kommune.»
Det første svaret fra ordføreren gikk ut på at saken måtte politianmeldes. Det ble også gjort. En innbygger i Odda som Dagen har vært i kontakt med, sendte følgende svar til ordfører Aga Haug:
«No har eg vore hjå politiet for å melda saka angåande biletet/ hakekorset på smelteverkstomta. Dei har teke bilete, journalført saka, men forsto ikkje heilt at det var nødvendig å oppretta sak før det kunne fjernast. Så då håpar me ordføreren godtek dette svaret, ellers må me på ny til politiet.»
Ordføreren tar affære
Ordfører Roald Aga Haug (Ap) bekrefter overfor Dagen at han valgte å ta affære som følge av flere meldinger fra innbyggerne i kommunen.
– Ja, det får være grenser. Et bilde som blander symbolet for jødenes stat med hakekorset kan vi ikke ha i byrommet, sier han.
I løpet av kort tid ble en kommunalt ansatt sendt ut og fjernet hakekorset fra flagget. Resten av tegningen fikk imidlertid henge.
– Hva med resten av tegningen?
– Jeg tenkte nok i utgangspunktet at hele tegningen kunne fjernes. Men nå er i alle fall det store overtrampet fjernet.
– Vet dere hvem som står bak?
– Nei. Men vi ser jo at det er noen som kan tegne, sier Aga Haug.
Ytringsfriheten veier tungt
Han understreker at kommunen bare eier deler av tomten det dreier seg om. Han kan derfor ikke slå fast at tegningen henger på en offentlig eid bygning.
– Det er primært på kommunale bygninger dere har myndighet til å bestemme hva som henger oppe?
– Ja, og ytringsfriheten veier tungt. Men akkurat dette vil vi fjerne.
– Er dette en særlig splittende sak i lokalsamfunnet?
– Ikke mer enn andre steder. Nå var det akkurat 1. mai-markering og da så jeg både palestinske flagg og israelske buttons i toget, sier han.